A Cívis Kurír a civil kurázsi lapja DebrecenbenAz MSZP sajtóközleménye

Sajtótájékoztatón mutatta be Dr. Bazsa György, az MSZP debreceni polgármesterjelöltje a Cívis Kurír nevű városi közéleti lap legfrissebb számát. Míg a Fidesz kampánykiadványa a hivatalos városházi propaganda monoton megismétlése, addig a Cívis Kurír gondolatébresztő, a jelenlegi városvezetés antidemokratikus gyakorlatát megkérdőjelező, a debreceni politikai terror ellen kiálló lap.

A bemutatott szám a debreceni gazdálkodás csőddel fenyegető átláthatatlanságával és józsai elszakadási kezdeményezés hátterével is foglalkozik.

A Cívis Kurír több mint fél éve létező, hiánypótló kiadvány a debreceni közéletben. Míg az önkormányzati sajtó a Fidesz politikai érdekeit minden körülmények között kész kiszolgálni, addig ez az újság friss szemléletével, bátor kérdésfeltevéseivel elkötelezett a demokratikus nyilvánosság megőrzése mellett.

Debrecenben ma nincs demokrácia. Az önkormányzati sajtó nem feszegeti a Kósa Lajos polgármester számára kellemetlen témákat. A Debrecen Televízió nem közvetíti vágatlanul a képviselő-testület üléseit. A városi TV-adót a Fidesz korábbi fizetett alkalmazottja vezeti. Kósa Lajos rendre elutasítja azt a felvetést, hogy pártatlan kuratóriumot nevezzenek ki a DTV élére.

A városi közgyűlésben az ellenzéki képviselők hozzászólásai időben erősen korlátozottak, míg a polgármester bármikor élhet egy korlátlanul hosszú viszontválasz lehetőségével, így biztosítva magának az utolsó szó jogát. A debreceni gazdálkodás számai a képviselők számára megismerhetetlenek, az önkormányzati vállalatok kikerültek a választott képviselők ellenőrzése alól. Az átláthatatlanság, a demokrácia korlátozása ebben az esetben pénztárcájukon keresztül is érinti a debrecenieket. A méltánytalan ütemben emelt közüzemi díjak miatt Debrecen az egyik legdrágább magyar város, amely ráadásul súlyos adósságcsapdába jutott az elhibázott, önkényes döntések miatt.

A demokrácia megsértése, a politikai nyomásgyakorlás már a mindennapokban is tetten érhető. Lakossági bejelentések szerint a Fidesz aktivistái – ahogy a tavaszi kampány során is – feljegyzik mindazoknak a nevét, akik nem Kósa Lajosnak és a jobboldalnak adták kopogtatócédulájukat.

A városvezetés a nemzeti ünnepeket is rendszeresen a Fidesz pártrendezvényeivé silányítja. Nagyot csalódott az a több tízezer debreceni, akik legutóbb, augusztus 20-án államalapító I. István királyunk ünnepe helyett „Lajos király” pártrendezvényén találták magukat.

A politikai terror másik aktuális példája a drámai körülmények között elfojtott józsai polgári kezdeményezés. A Fidesz elhibázott, csak a városháza 500 méteres környezetével foglalkozó fejlesztéspolitikája miatt érzett elkeseredésükben az egyik elfeledett városrész, Józsa polgárai aláírásgyűjtésbe kezdtek a városrész elszakadásáért. Össze is gyűjtötték az ügydöntő hellyi népszavazás elrendeléséhez szükséges számú aláírást, azonban a közelmúltban azt a sajtó jelenlétében megsemmisítették. Mint a szervezők elmondták, nem csak őket, de azokat is atrocitások érték, akik aláírták az íveket.

Az MSZP elkötelezett a demokrácia helyreállítása mellett a köztársaság szülővárosában, Debrecenben. Dr. Bazsa György elmondta: napról napra többen ismerik fel, hogy orruknál fogva próbálja vezetni őket a jelenlegi városvezetés. Az MSZP garantálja a polgári kezdeményezések és a ellenzék jogainak szentségét, amennyiben elnyeri a választók bizalmát Debrecen vezetésére. Ez ugyanis a város fejlődésének hosszú távú záloga. Addig azonban szükség van az olyan bátor újságírásra, amelyet a Cívis Kurírban találhatnak az olvasók.