A DK fogyasztóvédelmi szigorításokat kezdeményez a légitársaságokkal szemben

A Demokratikus Koalíció (DK) a napokban kárt szenvedett utasok érdekében magyarországi és uniós szinten is áttekinti a légitársaságokra vonatkozó szabályokat, és várhatóan azok szigorítását kezdeményezi.

Oláh Lajos országgyűlési képviselő, az ellenzéki párt politikusa hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a közelmúltban a Ryanair két, a Kanári-szigetekre tartó járatánál is előfordult, hogy a légitársaság tudatosan nem vitte el a nyaralni indulók bőröndjeit, ezt megelőzően pedig más társaságok esetében is többször megtörtént, hogy órákig nem tájékoztatták utasaikat a késésekről.

Hozzátette, az ilyen eljárások hosszú távon elfogadhatatlanok, és néhány száz eurós kártérítéssel sem rendezhetők, mivel ezek a cégek a jegyek értékesítésével egyfajta szerződést kötnek az utasokkal, amit aztán szándékosan megszegnek.

Oláh Lajos közölte, pártja írásban kezdeményezte, hogy a magyar fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálja meg az elmúlt időszak problémás eseteit.

Kiemelte, ha a jelenlegi jogszabályok nem nyújtanak kellő védelmet az utasoknak, kezdeményezni fogják például, hogy törvény írja elő: az utasok járatokról lemaradó bőröndjeit a lehető legkorábban el kell szállítani, akár más légitársaságokat is igénybe véve.

MTI