A Fidesz hibájából nő az elszegényedés kockázata, az MSZP szerint elkerülhetetlen az áfacsökkentés

A TÁRKI legfrissebb elemzéséből kiderült, hogy a társadalom egyre szélesebb rétegeit veszélyezteti az elszegényedés; már nem csak az alacsony nyugdíjjal rendelkezők tartoznak ide, hanem megjelentek a csoportban a diplomások és a fővárosiak, a szegénységi kockázatnak kitettek csoportjában a gyereküket egyedül nevelők állnak az élen.

2022-ben a dolgozók kétharmada nem kapott béremelést a magas infláció ellentételezésére, ráadásul annyival rosszabb a magyarok helyzete uniós honfitársaikhoz képest, hogy a magyar lakosság többségének nincsenek olyan felesleges kiadásai, amiből lefaraghatna.
Az MSZP továbbra is fenntartja azt a javaslatát, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 0 százalékra csökkenjen!

Nem értünk egyet Orbán Viktorral, aki decemberi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "nem lesz áfacsökkentés", miközben jól látható, hogy más európai kormányok ezzel az eszközzel is segítenek a lakosságnak. Spanyolországban 6,8 százalékos infláció mellett is eltörölték az alapvető élelmiszerekre kivetett áfát, nálunk 22,5 százalék mellett fontolóra sem veszi a kormány.

Olyan brutális élelmiszeradó ugyanis sehol nincs Európában, mint amit a kormány szed be a magyaroktól! A Fidesz minden bevásárlást megdrágít, mondhatni ahányszor a magyar családok bevásárolnak, a Fidesz annyiszor nyúlja le őket! Nem véletlen, hogy a KSH kimutatása szerint az élelmiszer-kereskedelemben 6,7 százalékos volt a visszaesés, ugyanakkor hiába a spórolás, a brutális drágulás miatt így is több pénzt költöttek a boltokban az emberek, mint egy évvel korábban.
Az MSZP szerint az áfacsökkentés az általános elszegényedés miatt komoly segítséget jelentene a szociálisan nehéz helyzetben lévők számára, ezért ragaszkodik az igazi baloldal pártja az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra történő csökkentéséhez. Az MSZP a rezsiSTOP keretében azt is kezdeményezi, hogy a háztartási energia adója legyen csak 5 százalék, a 12 forintos paksi áramot pedig adják annyiért, amennyibe az kerül, vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését, legyen egy garantált energetikai alapszolgáltatás, legyenek ingyenesek az előre fizető mérőórák és a visszakapcsolás, és induljon országos szigetelési program!

MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, az MSZP alelnöke

Kiadó: MSZP Országos Központ

MTI/OS