A Magyar Innovációs Szövetség támogatja a kutatás-fejlesztésre fordított összeg levonását a szolidaritási adóból.

 A szolidaritási adóra vonatkozó tervek napvilágra kerülése után a Szövetség tagszervezetei - különösen a kiemelten innovatív nagyvállalatok - kijelentették, hogy az adó egyik várható következménye a nemzetközi összehasonlításban amúgy is aggasztóan alacsony vállalati kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordítások csökkenése lesz.

Az érintett cégek kérték a Szövetség közreműködését, hogy a K+F tevékenységet végző vállalatok kedvezményben részesülhessenek.

 

A Magyar Innovációs Szövetség ezért igen jelentősnek tartja és támogatja azt a kormánydöntést, amelynek értelmében a K+F kiadások a szolidaritási adóból levonhatók.

Egyetértünk a kormány azon szándékával, hogy a jelenleginél még jobban érdekeltté kívánja tenni a piaci szereplőket a kutatás-fejlesztésben. Örömmel tapasztaljuk, hogy a kormány a gazdasági növekedést meghatározó módon befolyásoló K+F támogatásába az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt helyez.

 

Az ország hosszú távú gazdasági fejlődése szempontjából alapvető fontosságú K+F egy olyan terület, amelyben nemzetgazdasági szempontból jelentéktelen források kivonása is igen nagy károkat okozhat, ezért a Szövetség kéri a kormányt, hogy a jövőben is legyen mindig tekintettel döntéseinek a K+F-et érintő következményeire.

 

Korábbi elemzéseink szerint Magyarországon a GDP növekedéshez a magyar gazdaságból származó innováció hozzájárulása 43-45 % volt, ami jóval kisebb arány, mint amit a nyugat-európai országok felmutatnak. A K+F tevékenység támogatása növeli az innováció eredményeként létrejövő növekedést.

 

Magyar Innovációs Szövetség

(OS)