A Magyar Jazz Szövetség ismét meghirdeti tehetségkutató versenyét

A Magyar Jazz Szövetség negyedik alkalommal hirdeti meg "Az év fiatal jazz-zenésze" tehetségkutató versenyét, melyre olyan 25 év alatti fiatalok jelentkezését várják, akik közép- vagy felsőfokú dzsessz oktatási intézmény hallgatói - hangzott el az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában szombat délelőtt.

Az előző verseny közönségdíját Richter Ambrus dobos nyerte el, aki a műsorban arról beszélt, a döntő óta egyre több koncertre és fesztiválre hívják Budapesten és vidéken.

Mint mondta, az elismerés önbizalmat, visszaigazolást adott neki, így ma már szívesebben beszáll egy jam session-be is.

Pintér Zoltán dzsessz-zongoraművész, a zsűri elnöke szerint a verseny jó ugródeszka a fiataloknak. Az előző verseny szakmai díjával elismert Farkas Zsolti énekest például felvették a Leeds College of Music-ba.

Elmondta, hogy a tanuló oktatási intézményének is szerepet kell vállalnia a versenyben azzal, hogy támogatja növendékét.

A megmérettetésre olyan fiatalok jelentkezését várják, akik profi zenészek, komoly felkészülés van mögöttük és elhivatottak a dzsessz iránt - hangsúlyozta.

A döntőben a zsűritagok is közreműködnek, így képesek a belső kommunikációt is figyelemmel kísérni a színpadon. Ez is sokat nyom a latba az értékelésnél csakúgy mint a szorgalom és a tehetség - mondta, hozzátéve, hogy mindenképpen az eredeti dzsessz-sztenderdeket értékelik, a fiataloknak ezeken keresztül kell megtanulni magát a dzsessz zenét.

A tehetségkutató versenyről bővebb információt a Magyar Jazz Szövetség honlapján olvashatnak az érdeklődők - mondta Pintér Zoltán.

MTI