Az MNB megtiltotta, hogy a SAFIS EVO Inc. engedélyhez kötött tevékenységet végezzen

- A Magyar Nemzeti Bank jogosulatlan befektetési alapkezelési tevékenység gyanúja miatt folytat vizsgálatot a SAFIS EVO Inc.-nél, és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a cég jegybanki engedélyhez kötött tevékenységet végezzen.

A jegybank közleménye szerint az intézkedéssel a befektetőket kívánják védeni; a társaság adatait megjelentették az MNB honlapján a Figyelmeztetések menüpontban.

Az eddigi bizonyítékok alapján a SAFIS EVO Inc. által létrehozott befektető társaságok olyan szerződéseket kötöttek, amelyek kollektív befektetési értékpapírnak minősülhetnek. A cégek tőkét gyűjtöttek és azt ígérték a befektetőknek, hogy később osztalékot fizetnek az állítólagos "számottevő forgalom, bevétel és nyereség" alapján; erre azonban a jegybank tudomása szerint még nem került sor.

Felidézték: 2018-ban azonnali hatállyal megtiltották, hogy a cég elődje, a Safis-EVO Zrt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytasson, továbbá 27 millió forint bírságot is kiszabtak a társaságra, amely azóta felszámolás alatt áll.

A jogsértés megállapítása esetén az MNB a SAFIS EVO Inc. elleni eljárást határozattal zárja le, amelynek eredményét nyilvánosan közzéteszi internetes honlapján - közölte az MNB, jelezve azt is: az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján már korábban feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen; a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van.