Az olaszliszkai tragédia megrendítette a kormány tagjait

 A kormány minden tagját mélyen megrendítette a vasárnapi olaszliszkai tragédia, az áldozat családjának, barátainak és tanítványainak ezúton is együttérzésünket fejezzük ki. Hiller István oktatási és kulturális miniszter levele a tiszavasvári tantestületnek a miniszterelnök és az egész kormány együttérzését tolmácsolta.

Az állam teszi, amit ilyenkor tennie kell. A bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás szakemberei határozottan teszik a dolgukat: a bűnösöket felkutatják, elfogják és megbüntetik.

    A kormány álláspontja szerint az Olaszliszkán történtekkel kapcsolatban három fontos dolgot egyértelművé kell tenni.

    Egy: az olaszliszkai lincselésre nincs mentség, nincs magyarázat. Köztörvényes bűncselekmény volt, aljas és brutális gaztett, amelynek elkövetői nem bújhatnak semmilyen utólagos magyarázat mögé. A bűnösöket szigorúan meg kell büntetni a törvény betűjéhez híven.

    Kettő: minden általánosítást, minden cigányellenes hangulatot szító, sőt uszító hangot el kell ítélni. Az ilyen megnyilvánulások ártalmasak. Ártanak a konkrét eset felgöngyölítésének, és ártanak Magyarországnak. A kormány szerint nem szabad hagyni, hogy Magyarországot bárki belevigye ebbe a zsákutcába.

    Három: minden normálisan gondolkodó embernek, minden demokratának, minden békeszerető polgárnak egyetlen célja lehet csak az olaszliszkai tragédia után: ami történt, ne történhessen meg többé.

    Az államnak ezért kell minden esetben határozottan fellépnie az öncélú erőszak ellen, és ezért kell mindannyiunknak egyenes mondatokkal, egyértelműen elítélnünk minden önbíráskodást, minden jogtalan erőszakot, történjen az tettel, vagy szóval, kivétel nélkül.

   

Danks Emese kormányszóvivő

Kiadó: Kormányszóvivői Iroda