Az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési programja a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési programjának fő nyertesei a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások lesznek

Ennek érdekében, és hogy a magyar cégek örökletes forráshiányát enyhítse, a kormány olyan programot dolgozott ki, amely összességében 3 000 milliárd forintot mozdít meg a következő hét-kilenc évben a szektor érdekében.

 

A családi-, mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására, fejlesztésére több típusú eszköz áll majd rendelkezésre 2007-től. Egyrészt hitel-, tőke- és garanciaprogramok indulnak, amelyek az uniós pénzek és magánforrások együttműködésében hoznak létre pénzügyi alapokat. Ezek egyik nagy előnye lesz, hogy miután a kedvezményes feltétellel kihelyezett támogatásokat a megerősödő cégek visszatermelik, azokat újabb fejlesztésekre, beruházásokra fordíthatják újabb hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások, a hétéves támogatási időszakon túl, akár hetven évig is.

 

Erre a célra a fejlesztési tervben mintegy 150 milliárd forint adófizetői pénz áll rendelkezésre, amely azonban a felhasználás módja miatt ennél jóval nagyobb értékű hatást gyakorol majd a magyar gazdaság fejlődésére.

 

Ezen kívül szerepelnek a fejlesztési tervben a pályázaton elnyerhető, vissza nem térítendő mogatások, amelyeket a kis- és közepes vállalkozások innovációra, technológiai-, informatikai fejlesztésre, piacra jutással, képzéssel és termékfejlesztéssel kapcsolatos terveik megvalósítására használhatnak.

 

A gazdaságfejlesztésre fordítható uniós források nagyobbik részét ezen típusú támogatások teszik majd ki, amelyek esetében minden egyes adófizetői forint további egy forint magánforrást von be a fejlesztésekbe.

 

 A kormány számításai szerint a magántőkével és a kedvezményes hitellehetőségekkel kiegészített uniós támogatások több mint 3 000 milliárd forintot mozdíthatnak meg a magyar családi-, mikro-, kis- és közepes vállalkozások érdekében, hogy azok hosszú távon is korszerűen és versenyképesen működjenek.

 

 A kormánynak felelőssége és célja az is, hogy azon vállalkozásokat támogassa, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet végeznek, tartósan teremtenek legális munkahelyeket és hosszabb távon is sikerrel segítik a magyar gazdaság és társadalom fejlődését, illetve amelyek hajlandóak és képesek is elszámolni az adófizetők nekik juttatott pénzével.

 

 Kormányszóvivői Iroda