Barnier: mielőbb el kell kezdeni dolgozni az EU egységének megerősítésén

Minél előbb hozzá kell látni ahhoz, ami fontosabb a brit EU-tagság megszűnésénél (Brexit) is, ez pedig a megmaradó 27 európai uniós tagállam egységének megerősítése (EU) - mondta szerdán Zágrábban Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Barnier horvátországi tartózkodása alatt először Andrej Plenkovic horvát kormányfővel találkozott, majd közösen részt vettek a zágrábi közgazdasági egyetemen szervezett pódiumbeszélgetésen, ahol az Európai Unió jövőjéről beszélgettek.

"Azon kell dolgoznunk, hogy a 27 tagállam egységesen lépjen fel, és megállapodásra jusson az Egyesült Királysággal, nem vele szemben, hanem vele együtt, mert az Egyesült Királyság minden esetben partnerünk és barátunk marad" - húzta alá.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2020. január 1-jétől Horvátország látja el. Ezzel kapcsolatban Barnier kiemelte: Zágrábnak kulcsfontosságú szerepe lesz az EU egységének megtartásában.

A kormányfő beszámolt Barnier-nek a horvát EU-elnökség előkészületeiről, külön hangsúlyt fektetve Horvátország szerepére az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatának alakulásában, valamint a 2021-2027-es időszakra szóló uniós költségvetés kialakításában.

MTI