DK: a kormány nem halasztott fizetést kapott, hanem hitelt vett fel a Gazpromtól

A kormány nem halasztott fizetést kapott a Gazpromtól, hanem hitelt vett fel az orosz cégtől - állítja a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Rónai Sándor csütörtöki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány legutóbb "épp azt hazudta", hogy halasztott fizetést kapott a Gazpromtól és elég lesz később fizetni a gázért. A valóságban ebből egy szó sem igaz, Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott halasztott fizetést, hanem felvett egy újabb orosz hitelt, ezúttal a Gazpromtól - tette hozzá a DK árnyék-külügyminisztere.

A politikus kijelentette, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azért utazott Moszkvába, hogy találkozzon az Európából kitiltott orosz oligarchákkal és véglegesítse a "Gazprom-hitelt".

A kormány olyan emberektől kér hitelt, akik bombákkal és harckocsikkal támadtak színházra, kórházra, iskolára és óvodára, és "civilek megkínzott holttesteivel feltöltött tömegsírokat hagytak maguk után Ukrajnában" - mondta az EP-képviselő.

Rónai Sándor hozzátette, ez az eset annak is a bizonyítéka, hogy a kormány rubelre váltotta Magyarország függetlenségét, Orbán Viktor és a "rubelfidesz" orosz csatlósállammá tették Magyarországot.

MTI