DK: hogy kaphatott letelepedési engedélyt harmincezer külföldi?

- A Demokratikus Koalíció magyarázatot kér Orbán Viktor miniszterelnöktől arra, hogy hogyan kaphatott letelepedési engedélyt Magyarországon mintegy harmincezer külföldi állampolgár.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a letelepedési kötvényekkel körülbelül húszezren érkeztek Magyarországra, a Direkt36 nevű portál pedig azt írja, hogy az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt "egyéb célból".


Ahogy a letelepedési kötvényeseket, úgy ezeket az embereket sem ellenőrzik, vannak olyan betelepülők, akikről azt sem tudja a magyar állam, hogy milyen állampolgárságúak - állította a politikus, aki szerint a Fidesz egyetlen háború elől menekülő emberen sem volt hajlandó segíteni, miközben mintegy harmincezer embert "telepített be az országba ellenőrizetlenül".

Gréczy Zsolt az ellenzék együttműködését firtató kérdésre azt mondta, hogy a nemzeti ügyekben mindenkinek együtt kell működnie. Hozzátette, hogy az európai parlamenti választáson önállóan indulnak, az önkormányzati választáson pedig minden körzetben meg akarják találni a legjobb jelöltet, hogy csak egy ellenzéki álljon szemben a kormánypárti polgármesterjelöltekkel.

Nem tudom, miért akarja leváltani az LMP-t az LMP jelöltje - értékelte egy újabb kérdésre Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt azon előző napi kijelentését, hogy "először az ellenzéket kell leváltani, azután lehet kormányt váltani". Gréczy Zsolt Puzsér Róbertet alkalmatlannak tartja a főpolgármesteri feladatra, a Fidesz előretolt ékeként jellemezte őt, és azt mondta, az LMP el fogja dönteni, hogy vállalja-e érte a felelősséget.

MTI