DK: hol van a lélegeztetőgép-kapacitás felső határa?

- A Demokratikus Koalíció azonnali magyarázatot vár a kormánytól arra, hogy hol van a lélegeztetőgép-kapacitás felső határa. A DK szóvivője hétfői, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány korábban "kampánycéllal" vásárolt százmilliárdokért lélegeztetőgépeket, "méghozzá abban a biztos tudatban", hogy szakemberek híján az egészségügy ezeknek csak a töredékét tudja majd használni.

Barkóczi Balázs szerint a kabinet arról azonban mindig mást mond, hogy hány ilyen eszköz működtetéséhez van elég szakember. Amikor pár százan voltak lélegeztetőgépen, akkor a kormány illetékesei azt mondták, hogy egy időben akár ezer embert is lélegeztetni tudnak; amikor a lélegeztetőgépen lévők száma meghaladta a kilencszázat, akkor arról beszéltek, hogy a kapacitás 1400 ember, most, amikor 1340-en vannak lélegeztetőgépen, ugyanezek az illetékesek azt mondják, hogy kétezer embert is tudnának egyszerre lélegeztetni - mutatott rá a szóvivő.

A DK arra is kíváncsi, hogy ha valóban kétezer fő a kapacitás, akkor miért beszélnek az orvosok és a Magyar Orvosi Kamara is arról, hogy sokszor dönteni kell, két beteg közül ki kerüljön lélegeztetőgépre - tette hozzá Barkóczi Balázs.