DK: világítsák át a szociálistűzifa-rendszert!

- A Demokratikus Koalíció (DK) a szociálistűzifa-támogatási rendszer átvilágítását követeli - közölte az ellenzéki párt szóvivője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rónai Sándor egy konkrét eset kapcsán azért szorgalmazta a vizsgálatot, hogy kiderüljön, hány helyen "függnek emberi életek a helyi fideszes kiskirályoktól".

Az ellenzéki politikus sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán a polgármester közmunkásként dolgozó testvére áron alul, 25 ezer forint helyett 4500 forintért vásárolja meg a rászorulóktól a szociális tűzifát. A helyiek szerint az, aki hajlandó eladni a tűzifát, hamarabb is kapja meg - mondta.

Rónai Sándor közölte, "egészen undorító", hogy helyi fideszesek a legszegényebb nyomorban élő embereken nyerészkednek.

A DK szerint ha ez előfordulhat Tiszaburán, akkor semmi garancia nincs arra, hogy máshol nem fordul elő - hangoztatta.

A szóvivő kijelentette azt is, a Fidesz a tavaly tavaszi országgyűlési kampányban közel négyszázezer családot vert át azzal, hogy megígérte, szociálistűzifa-támogatáshoz juthatnak. Ezek a családok mind a mai napig nem kapták meg a 12 ezer forintos támogatást - tette hozzá.

A baloldali előválasztásokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva Rónai Sándor hangsúlyozta, a cél az, hogy az előválasztás után egy jelölt álljon szembe Tarlós István főpolgármesterrel, a Fidesz jelöltjével. A DK Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd jelöltjét támogatja, szerintük ő lesz az, aki le tudja győzni Tarlós Istvánt - emlékeztetett.

Minél hamarabb meg kell állapodni, az, hogy ez egy második előválasztási fordulóval, vagy tárgyalás útján történik, a DK-nak mindegy - tette hozzá egy másik kérdésre.

Egy, a napokban nyilvánosságra került hangfelvételről, amelyen Sneider Tamás, a Jobbik elnöke beszél, Rónai Sándor kérdésre azt mondta, az utóbbi napok történései a DK számára elfogadhatatlanok, de az elhangzottak tisztázását a Jobbik belügyének tartja

MTI