Egy holland bíróság a menekültközpontok körülményeinek javítására kötelezte az államot

Egy holland bíróság arra kötelezte az államot, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők elhelyezésének javítására, különösen a Ter Apel-i regisztrációs központban, ahol elfogadhatatlan körülmények uralkodnak - írta csütörtökön a Dutchnews hírportál.

A Vluchteligenwerk Nederland holland menekültügyi szervezet pár hete fordult bírósághoz a menekültszállások ügyében. A szervezet előzőleg augusztus elejéig adott ultimátumot a holland kormánynak, hogy megtegye a megfelelő lépéseket és elegendő férőhelyet, valamint normális életkörülményeket biztosítson a menedékkérők számára, de ez véleményük szerint nem történt meg.
A bíróság csütörtökön kimondta, hogy "minden menekültnek joga van tetőhöz a feje fölött, legalább 4 négyzetméteres helyiséghez, zárható ajtóhoz és nyitható ablakhoz", valamint elegendő élelemhez, ivóvízhez és megfelelő higiéniai szolgáltatásokhoz. A bíróság kötelezte a kormányt, hogy javítsa a Ter Apelben és más átmeneti menekültszállásokon az életkörülményeket, úgy, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi normáknak. A testület ugyanakkor elutasította a menekültszervezet érvelését, miszerint a kormánynak minden menekültet egyformán kellene kezelnie. A bíróság szerint az orosz invázió elől menekülő ukránok "más helyzetben" vannak, mint a többi menekült.
A bíróság két hetet adott a kormánynak arra, hogy javítsa a Ter Apel-i központban élő, kísérő nélküli kiskorúak életkörülményeit. Jelenleg mintegy 300 gyermek él a létesítményben, holott csak 55 férőhely van számukra kialakítva. Eric van der Burg menekültügyi államtitkár szóvivője azt mondta, hogy tárgyalásokat folytat a Vluchtelingenwerkkel, és levélben kér segítséget a helyi hatóságoktól a kísérő nélküli gyermekek elhelyezéséhez.
"Osztjuk a Vluchtelingenwerk aggodalmait, de jelenleg nem tudjuk azt kínálni a menedékkérőknek, amire korábban képesek voltunk. Az viszont elsődleges számunkra, hogy a kiskorúakat biztonságos környezetben, humánusan módon helyezzük el" - nyilatkozta a szóvivő.