Értelmiségiek nyílt levele Pécs polgármesteréhez

 E nyilatkozat aláírói arra szeretnék emlékeztetni Pécs új polgármesterét és az önkormányzat új képviselőit, hogy városunk Európa Kulturális Fővárosa-programja (EKF) egy civil értelmiségi kezdeményezésből nőtt ki, abból nyerte szellemi energiáit, kidolgozóit és sikerre vivő szakmai vezetőit.

    E kezdeményezés két évvel ezelőtti első dokumentuma arra figyelmeztetett, hogy az olyan modernizációs kísérletek sikeressége, amilyen az EKF-program is, négy helyi társadalmi szereplő - az önkormányzat, a magánszektor, a civil szféra és az egyetemi-akadémiai világ - közti kommunikáció, partneri kapcsolat minőségén múlik.

      Az elmúlt egy évben rosszul működött ez a partneri kapcsolat, s fogyatkozásnak indult a bizalom, amely 2005. október 19-én, Pécs pályázati győzelmének bejelentésekor még áthatotta e társadalmi szereplőket. Nem sikerült kialakítani a Pécs 2010-program felelős szakmai irányítását, elválasztani politikusi és szakmai vezetését. A megvalósítás lassú és átgondolatlan lépései eltávolodtak A határtalan város című pályázat szellemétől. Ma sokkal kisebb a program országos tekintélye, mint egy éve volt.

    A bizalom és tekintély megerősítése érdekében három javaslatot fogalmazunk meg.

      1) Az EKF-program megvalósításához nyugodt politikai légkörre van szükség. Azt javasoljuk a város közgyűlésének, alakítsa ki az EKF-programot övező politikai konszenzus fenntartásának a szervezeti kereteit.

      2) Az EKF-program nem valósítható meg cselekvőképes menedzsment nélkül. Azt javasoljuk a város közgyűlésének, biztosítsa az EKF-menedzsment szakmai önállóságát, négy évre előre tervezve a költségvetését, az Európai Uniónak benyújtott EKF-pénzügyi tervnek megfelelően.

     3) Az EKF-program nemzetközi kulturális térbe helyezi el Pécs városát. Azt javasoljuk Pécs közgyűlésének, hogy - korábbi európai kulturális fővárosok gyakorlatát követve - kérje fel a Pécs 2010-program fővédnökének Sólyom László köztársasági elnököt, s egyúttal arra kérjük őt, hogy fogadja el e felkérést, erősítve a program országos és nemzetközi tekintélyét, s emlékeztetve megvalósítóit a civil szakmai kezdeményezések befogadásának fontosságára.

 

 

Pécs, 2006. október 16.

 

 

Cseri László, újságíró

Horváth András, építész

P. Müller Péter, irodalomtörténész

Nyári Zsolt, szobrászművész

Patartics Zorán, építész

Szokolai Zsolt, fejlesztési szakértő

Takáts József, eszmetörténész