Európai Bizottság: továbbra is bizonytalanságok jellemzik az európai gazdaságot

- Az Európai Unió (EU) és az euróövezet gazdasága rugalmas marad az idén, ám folytatódik a termelékenység lassulása, megmaradnak a gazdasági válság örökségei, beleértve a tartós egyenlőtlenségeket, miközben hatnak rá a külső tényezőkből fakadó bizonytalanságok is - közölte az Európai Bizottság a 2017-es európai szemeszter hétfőn közzétett tavaszi jelentésében. A brüsszeli testület szerint a tagállamoknak ki kell használniuk a gazdasági fellendülés által felkínált lehetőséget gazdaságuk alapjainak megerősítésére azáltal, hogy megvalósítják az európai szinten meghatározott legfontosabb gazdasági és társadalmi terveket.

Az Európai Bizottság jelentésében arra szólította fel a tagállamokat, hogy ösztönözzék a beruházásokat, hajtsanak végre strukturális reformokat és államháztartásukat megerősítve folytassanak felelős költségvetési politikát.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, az euróért és a szociális párbeszédért felelős biztosa a jelentés ismertetésekor elmondta, azokat a bizottság által ajánlott reformokat kell előnyben részesíteni, amelyek képesek előmozdítani az inkluzív - a gazdasági, szociális és területi kohéziót előmozdító, magas foglalkoztatási arányt lehetővé tevő - növekedést, és a termelékenység fellendítését. A strukturális reformok, a beruházások és a felelősségteljes költségvetési politikák szüntelen szem előtt tartása egyaránt nélkülözhetetlen az uniós gazdaságélénkülés megerősítéséhez és fenntartásához - mondta.

Az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásában, amelyben a következő 12-18 hónapra vonatkozóan nyújt gazdaságpolitikai iránymutatást az egyes tagállamoknak, azt közölte, hogy a teljes euróövezeti GDP-arányos hiány a 2010-es évben mért 6,1 százalékos csúcshoz képest idén várhatóan 1,4 százalékra csökken.

Tavaly mind az EU, mind az euróövezet növekedési rátája csaknem 2 százalékot ért el, az államháztartások helyzete javulóban van, a foglalkoztatás pedig majdnem 233 milliós rekordot ért el. A munkanélküliség a 2009 óta tapasztalt legalacsonyabb szintre süllyedt, a beruházások pedig egyes tagállamokban meghaladják a válság előtti szintet.

A kedvező tendenciák megerősítése és az egyes országokon, illetve az unión belüli felzárkóztatás előmozdítása érdekében szilárdabb és fenntarthatóbb növekedést kell elérni, többek között a versenyképesség és az innováció fokozása révén - közölte a bizottság.

Az uniós bizottság által korábban javasolt reformok túlnyomó többsége tekintetében előrelépés figyelhető meg, bár a végrehajtás üteme és mélysége tagállamonként eltérő, amely egyebek mellett a reformok összetettségétől és nagyságrendjétől is függ.

A bizottság szerint az országspecifikus ajánlások tavalyi csomagjának elfogadása óta a tagállamok a reformok megvalósítását illetően a költségvetési politika és költségvetési irányítás, valamint az aktív munkaerőpiaci intézkedések terén érték el a legjelentősebb haladást. Emellett az adópolitika (a munka adóterhének csökkentése), a munkaerőpiaci és szociálpolitika (a társadalmi befogadás és a gyermekgondozás területén), továbbá a pénzügyi szolgáltatások esetében is történtek előremutató intézkedések.

A jelentés megjegyezte, hogy az előrelépés a szolgáltatási ágazati verseny és az üzleti környezet tekintetében volt a legcsekélyebb. Az EU-s és euróövezeti országokban végzett tanulmányok alapján az állapítható meg, hogy a tagállamok folytatták ugyan a reformok végrehajtását, ugyanakkor a 2016-ban közzétett ajánlásokban azonosított szakpolitikai területek legtöbbje esetében a haladás mértéke csekély és mérsékelt értékeket mutat.

MTI

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza