Jobbik: cselekvési tervet a pedagógushiány enyhítésére!

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte a Jobbik, hogy a parlament cselekvési terv kidolgozásával csökkentse az egyre szorítóbb pedagógushiányt. Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője arról beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy "hihetetlenül magas" a hazai pedagógusok átlagéletkora, a 30 évnél fiatalabbak aránya körükben alig 5, a középfokú oktatásban pedig csupán 3,5 százalék, néhány éven belül a pályakezdők duplája lesz a nyugdíjba vonulók száma.

Az ellenzéki politikus a bérek emelését, a munkakörülmények javítását és egy, a közszolgálati ösztöndíjhoz hasonló rendszer kialakítását sürgette a pedagóguspályát választók számára.

A koronavírus-járvány gazdasági kárai jól mutatják, hogy az ország jövője és versenyképessége a minőségi oktatáson múlik - hangsúlyozta.

Ez a sorsa minden olyan országnak, amit összeszerelőüzemmé degradálnak, amelyből kiszolgáltatott gyarmatot csinálnak, és a multinacionális cégek értékláncainak aljára száműznek - fogalmazott Ander Balázs, aki szerint "a nemzet napszámosaiból az oktatáspolitika cselédjeivé" degradálták mára a pedagógusokat.