LeBron James és a Lakers úgy ért fel a csúcsra, ahogy soha senki

Január 26-án Kobe Bryant élete utolsó Instagram-posztjában közös képpel üzent LeBron Jamesnek: folytassa az utat. Nyolc és fél hónappal később LeBron és a Los Angeles Lakers az NBA bajnoka lett. Könnyek között, rekorddal.

Vannak olyan napok a sportban, amiket lehetetlen kitörölni a történelemkönyvekből, hisz örökre és megmásíthatatlanul beivódnak a lapok közé. Ilyen volt 2020. október 11., és nem csupán azért, mert az utóbbi húsz év két kiemelkedő világklasszisát, Michael Schumachert és Roger Federert szinte egyszerre, két órán belül érték utol (az F1-ben Lewis Hamilton 91. futamgyőzelmével, míg a férfi teniszezőknél Rafael Nadal 20. Grand Slam-sikerével került holtversenyben az örökranglista élére), hanem azért is, mert a Los Angeles Lakers 2010 után ismét bajnok lett az NBA-ben.

Ismét MVP

Egyáltalán nem mellékes, ugyanakkor jelen helyzetben másodrangú tény, hogy a Lakers a sikernek köszönhetően (szintén holtversenyben) minden idők legeredményesebb franchise-ja lett az észak-amerikai kosárlabdaéletben, hisz immár ugyanúgy 17 bajnoki címmel rendelkeznek, mint a Boston Celtics. Hogy az orlandói buborékban véghezvitt Los Angeles-i álom (4-2-re verték összesítésben a Jimmy Butler vezette, amolyan outsiderként végig zseniálisan játszó Miami Heatet) mégsem a számokról szól, az a nagydöntő hatodik, végül mindent eldöntő meccse utáni nyilatkozatokból is tökéletesen kiderült.

"A lehető legközelebb kerültünk egymáshoz csapaton belül, amikor januárban megtörtént a tragédia. Nekünk, belsősöknek mindenkinél mélyebb érzéseket váltott ki a pillanat, magunkba zártuk a fájdalmunkat. Az egész szituáció túlnőtt rajtunk. Los Angeles megérdemli a tiszteletet, egyértelműen a legvégsőkig küzdöttünk. A Lakers visszakerült oda, ahova való: a csúcsra. Ez volt a küldetésem, ez volt a küldetésünk" - mondta a pályafutása 260. playoff-meccsével szintén egyeduralkodóvá váló James, akit Frank Vogel vezetőedző "minden idők legjobbjának" nevezett a finálét követően.

A Lakers general managere, Rob Pelinka úgy fogalmazott, Kobe és Gianna mutatta az utat a csapatnak a szezonban, hisz Bryant hangja végig ott csengett a játékosok fülében a buborékban, míg a vasárnap dupla-dupláig jutó Anthony Davis reméli, fentről nagyon büszkén tekintenek most le rájuk. "A mostani győzelem lehetővé teszi, hogy kiegészítsük az örökségüket. A 2020-as Lakers Kobe hagyatékára épített, előtte tisztelegtünk. Sosem felejtjük ezeket a perceket" - tette hozzá Pelinka, aki korábban Kobe ügynökeként, majd Gianna keresztapjaként volt jelen a Bryant család életében.

A döntő után a Los Angeles-i Staples Centernél óriási ünneplést csaptak a Lakers-szurkolók, akik a szigorú járványügyi szabályokat megszegve hosszú percekig skandálták Kobe Bryant nevét.

"Fejlődjetek tovább, folytassátok a megkezdett utat!" - üzente Bryant a halála napján, január 26-án Jamesnek. A megkezdett utat befejezték, úgy, ahogy soha senki nem tette és talán nem is fogja.

Mert ez így volt megírva

Forrás:

eurosport