LMP: "megdőltek a kormányzati hazugságok" az egyetemek átalakításáról

Fejlesztési forrásoktól esik el az az egyetem, amely nem vesz részt a modellváltásban, vagyis szó sincs arról, hogy az intézmények önként léptek volna be az átalakítás folyamatába - jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt hozzátette: ezt a Fidesz politikusai maguk is megerősítették a kulturális bizottság ülésén, ezzel pedig "megdőltek a kormányzati hazugságok".

A modellváltás folyamata szerinte "szakmailag vakrepülés", a szándék pedig a teljes politika befolyás kiépítése és az uniós fejlesztési források feletti ellenőrzés megszerzése.

Sérelmezte, hogy kormánypártiak elvetették azt a határozati javaslatát, ami tartalmazta az egyetemek által megfogalmazott garanciákat. Ilyen az autonómia megőrzése, a szenátusok, rektorok jogkörének megtartása, az, hogy a szakmai, tudományos kérdéseke a kurátorok ne szólhassanak bele, de az is, hogy a bérfejlesztések forrásait a modellváltástól függetlenül biztosítani kell.

Kifogásolta, hogy a kormány már a modellváltásba be nem kapcsolódó intézmények finanszírozásának átalakítását is kilátásba helyezte. Ilyen szintű diktátumokkal nem lehet sikeres reformot végrehajtani! - hangsúlyozta, és minden érintettet arra kért, támogassa pártja internetes petícióját az egyetemek autonómiájának megőrzése érdekében.

MTI