LMP: nem szabad átadni a víziközmű vagyont az államnak

- Az önkormányzatoknak ellen kell állniuk, nem szabad átadni a vízközmű-vagyont az államnak - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Keresztes László Lóránt szerint ugyanis a kormány arra készül, hogy kiszervezi az ágazatot.

A politikus úgy látja: a kormány feladni készül egy fontos alapelvet, azt hogy nemzeti kézben tartsa a víziközmű-infrastruktúrát. Közölte: abból következtetett erre, hogy semmilyen szakmai irányítás nincs az illetékes tárcánál, de a kormány olyan szervet sem hozott létre, amely ennek a rendkívül kiterjedt infrastruktúrának a felújítását koordinálni tudná.

Erre pedig egyre nagyobb szükség van - mutatott rá -, 2010 óta ugyanis megduplázódott a meghibásodások száma és az ivóvíz mintegy 22 százaléka folyik el a rossz csőhálózat miatt.

A politikus rámutatott: karbantartásra százmilliárdos nagyságrendben kellene költeni évente, de a jövő évi büdzsében csak mintegy 5 milliár forint van erre, ami megítélése szerint szintén azt mutatja, hogy a kormány nem akar ezzel foglalkozni.

A politikus ezért már az idei költségvetés kiigazítását is szorgalmazza, valamint az ágazatot indokolatlanul megterhelő közműadó azonnali kivezetését. Keresztes László Lóránt szerint béremelést is biztosítani kell, ugyanis egyre nagyobb a szakemberhiány, de a szakmai szemléletű egységes irányítást is meg kell teremteni a kormányon belül.

Hangsúlyozta: az ivóvízellátás kötelező önkormányzati feladat, amelyhez azonban a helyhatóságok az infrastruktúra átadásával csak "statisztálni" tudnának.

Forrás:MTI