Magyar–román kormányülés másodszor – napirenden a gyakorlati együttműködés

A szimbolikus jelentőségű első magyar–román kormányülés után a két ország vezetői ismét találkoznak Budapesten november 16–17-én, hogy a két ország polgárait közvetlenül érintő gyakorlati ügyekben egyeztessenek Románia küszöbön álló uniós csatlakozása előtt.

Az előkészítés során a magyar fél azt tartotta szem előtt, hogy olyan kérdések kerüljenek napirendre, amelyek közvetlenül befolyásolják a két ország lakóinak mindennapi életét. Ilyen téma a két ország Fejlesztési Terveinek összehangolása, amelynek célja, hogy – a párhuzamosságok elkerülésével – érdemi infrastrukturális fejlesztések kezdődjenek meg.

 

Az ülés egyik középponti témája Románia küszöbön álló uniós csatlakozása, amely új helyzetet teremt a kétoldalú kapcsolatokban és a romániai magyarság számára is.

 

Magyarország abban érdekelt, hogy az észak-erdélyi autópálya és a IV-es európai közlekedési folyosó magyar–román határ felé épülő szakaszai mielőbb elkészüljenek. Közös érdek az észak-erdélyi gyorsforgalmi út megépítése, továbbá a vasúti és közúti összeköttetés sűrítése a két ország között.

 

Jelentős közös programok formálódnak az energetikai együttműködés területén (földgáz- és villamosenergia-szállítás), amelyek hozzájárulnak a két ország energiaellátási kapacitásának és biztonságának növeléséhez. E kérdés a jelenlegi uniós elnökség prioritásai között is szerepel.

 

A gazdasági együttműködés részeként a felek egyeztetni fognak a két ország vállalkozásokat támogató közös kockázati tőkealapjának létrehozásáról, amely elsősorban a kis- és középvállalkozási szektor uniós felzárkóztatását célozza. A gazdasági kooperáció a két kormány közötti együttműködésben játszott fontos szerepét jelzi, hogy a kormányülés kísérőprogramjaként magyar-román üzleti fórumot is rendeznek.

 

A magyar kormány javasolja közös finanszírozású oktatási és kulturális programok kidolgozását, ami részben a romániai magyar kisebbség közoktatási lehetőségeinek bővítését is jelenti. A kormányülésen szó lesz a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem romániai akkreditálásáról és finanszírozásáról is.

 

A két kormány együttes ülésével kapcsolatban további információk találhatóak a Miniszterelnöki Hivatal honlapján (www.meh.hu).

 

Danks Emese

kormányszóvivő