Minden idők legjobb eredményét érte el a Debreceni Vagyonkezelő Zrt 2019-ben

Húszéves fennállásának legjobb gazdasági eredményét érte el 2019-ben a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Az önkormányzati vállalat 2,124 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el, a tagvállalatok összevont, konszolidált eredménye pedig majdnem elérte a 3 milliárd forintot – jelentette be sajtótájékoztatóján Barcsa Lajos alpolgármester és Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatója.

Csütörtöki ülésén tárgyalja a városi képviselő-testület a Debreceni Vagyonkezelő Zrt 2019. évi számviteli beszámolóját. Az előterjesztésből kiderül, hogy eddigi legsikeresebb évét zárta tavaly a holding. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. adózás előtti eredménye 2019. évben kimagasló, 2,124 milliárd Ft volt, melyet 287 millió Ft üzemi eredményből és a 1.837 millió Ft pénzügyi eredményből, tagvállalatok által kifizetett osztalékból ért el.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt a közszolgáltató cégek takarékos és hatékony gazdálkodása mellett sikeresen bővítette tevékenységét újabb területeken:

•jelentős eredményt ért el a ipari infrastruktúra fejlesztésben. A déli iparterületen 1,8 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el a holding ingatlanok értékesítéséből;

•a Hotel Lycium – 2006-os megépítése óta – a legnagyobb árbevételt érte el (845 millió Ft), amely jórészt a vártnál is magasabb, 63 százalékos foglaltsági eredményből származik. (ez az eredmény 22%-kal jobb, mint a régiós átlag);

•a Vagyonkezelő 2019-ben értékesítette a Forest Office irodaházat;

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt és tagvállalatai összevont, konszolidált beszámolójából kiderül, hogy a vállalatcsoport 2019. évi adózás előtti eredménye is kimagasló, 2,958 milliárd forint. A vállalatcsoport 2002-től kezdődően készít konszolidált beszámolót, de 2 milliárd forintot meghaladó konszolidált eredményt még egyik évben sem ért el. Az ideivel sikerült megduplázni az 2018. évi eredményt. A konszolidált beszámolónál mind az üzemi eredmény 1.925 milliárd Ft összege, mind a pénzügyi eredmény 1.033 milliárd Ft értéke kiemelkedő.

A társaságok többségének jelentősen javult a 2019. évben az üzleti teljesítménye. Kiemelkedően eredményes évet zárt a Cívis Ház Zrt. és ugyancsak kiemelendő a Debreceni Gyógyfürdő Kft. teljesítménye is, amelynek valamennyi ágazata a bázisnál jobban, sőt terven felül teljesített.

Fontos kiemelni, hogy ezt az eredményt úgy tudta a vállalatcsoport elérni, hogy 2019-ben átlagosan 8 százalékos béremelést hajtott végre, sőt a DKV Zrt.-nél a fizikai munkavállalók esetében 10%-13%-os béremelés, a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-nél 8%-10%-12%-os differenciált béremelés történt. A cégcsoport átlagos statisztikai állományi létszáma 1.505 főről 1.546 főre emelkedett.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt 2020. első félévi jelentése

Az idén márciusban bevezetett járványügyi korlátozások miatt jelentősen eltér a tavaly megfogalmazott tervektől az idei gazdálkodás: A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatainak 2020. I. féléves összesített (nem konszolidált) adózás előtti eredménye -283 M Ft, amely 377 M Ft-tal rosszabb a tervnél.

Általánosan elmondható, hogy a kiemelkedően eredményes volt a január-február hónap, az ezt követő pandémia a tevékenységük jellegénél fogva leginkább a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-t, a DV Parking Kft,-t, a DKV Zrt.-t, illetve kisebb mértékben a Cívis Ház Zrt.-t és a Médiacentrum Debrecen Kft.-t érintette.:

•Debreceni Gyógyfürdő Kft- 803 millió Ft

•DV Parking Kft- 229 millió Ft

•DKV Zrt- 599 millió Ft

•Cívis Ház Zrt- 76,3 millió Ft

•Médiacentrum Debrecen Kft- 21,0 millió Ft

Az DV Zrt igazgatósága a tagvállalatok állapotjelentése alapján felfüggesztette a vállalatcsoport folyamatban lévő és előkészített beruházásait 2020. március 23. napjától, néhány kivétellel, pl. a Debreceni Vízmű Zrt.-nél és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-nél engedélyezte a piacbővítő beruházásokat, valamint a hibaelhárításhoz és az üzembiztonság fenntartásához elengedhetetlenül szükséges karbantartásokat és felújításokat. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült elérni, hogy a pandémia miatt nem kellett csoportos létszámleépítést végrehajtani az egyes tagvállalatoknál.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatai a 2020. féléves tényadataikat bemutató jelentéshez elkészítették éves várható előrejelzésüket is, mely szerint a vállalatcsoport összesített (nem konszolidált) adózás előtti eredménye 2.527 milliárd Ft lesz, 409 millió Ft-tal gyengébb a tervnél.