Mondjon le minden fideszes politikus az egyetemi alapítványokban betöltött kuratóriumi posztjáról, hogy újra részt vehessenek a magyar hallgatók az Erasmus programban!

Hétfőn érkezett a hír, hogy az Európai Bizottság kizárta az alapítványi egyetemeket az Erasmus programból.

Az EB már korábban figyelmeztette a kormányt, hogy nincs helye kormánypárti politikusoknak az egyetemeket irányító alapítványokban, és az uniós pénzek érkezését is ehhez kötötte. Orbán azonban nem engedett, és most a diákok isszák meg a levét a fideszes korrupciónak.

A Demokratikus Koalíció felszólítja az alapítványokban helyet kapó kormánypárti politikusokat, hogy azonnal mondjanak le a kuratóriumi pozíciójukról! Miattuk fosztják meg hallgatók ezreit a külföldi cserediákprogram adta lehetőségektől, miközben ők maguk milliós összegekhez jutnak a diákok kárán. A DK írásbeli kérdéssel fordult az összes érintett miniszterhez, hogy lemondanak-e a pozíciójukról. Hétfőn a DK törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltja, hogy állami vezetők egyetemi alapítvány munkájában vegyenek részt: láthatóan az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a magyar hallgatók újra európai csereprogramokban vehessenek részt.

Arató Gergely

A DK frakcióvezető-helyettese

OS