MÚOSZ: tartsák tiszteletben az újságírók szerzői jogait

 A MÚOSZ jogi képviseletet ajánl mindazoknak az újságíróknak és fotósoknak, akiket munkáltatóik, megbízóik a szerzői jog szellemét sértő módon foglalkoztatnak

Az elmúlt időszakban a MÚOSZ-hoz érkezett panaszok alapján megállapítható, hogy a magyar sajtóban egyre általánosabb gyakorlat szerint a kiadók a cikkek, fotók, grafikák és karikatúrák újrafelhasználásához a belső vagy külső munkatársaik kiszolgáltatott helyzetével visszaélve - a szerzők számára előnytelen feltételekkel, az alkotóknak járó jogok mellőzésével - szereznek hozzájárulást az érintettől. 2005 őszén ez ellen a jogsértő gyakorlat ellen huszonnégy európai újságíró-szervezet - köztük a Magyar Újságírók Országos Szövetsége - közös állásfoglalásban tiltakozott.

   

A Lisszaboni nyilatkozat szellemében a MÚOSZ Elnöksége ismételten felhívja a hazai médiatulajdonosok figyelmét a szerzők jogait tiszteletben tartó munkáltatói gyakorlat normáira, valamint arra, hogy a munka- és megbízási szerződések kialakításakor tartózkodjanak a nyomásgyakorlástól, biztosítsák az újságírók, fotóriporterek, grafikusok és karikaturisták számára a törvényes és méltányos javadalmazást.

   

A MÚOSZ Elnökségének tagjai, úgy is mint a magyarországi lapkiadók által, Csak tiszta forrásból címmel meghirdetett kampány támogatói, úgy vélik, a szerzői jogok tiszteletben tartása a média minden szereplőjének kölcsönös érdeke.

   

Tekintettel arra, hogy a napokban több fotós is segítségért fordult a MÚOSZ-hoz, ezúton ajánlunk jogi képviseletet mindazoknak a kollégáknak, akiket munkáltatóik, megbízóik a szerzői jog szellemét sértő módon foglalkoztatnak.

 

2006. szeptember 7.

 

Eötvös Pál

a MÚOSZ elnöke