Navracsics Tibor: a MOGYTTE angol kara precedenst teremt

Navracsics Tibor szerint a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) angol nyelvű karának a létrehozása olyan precedenst teremt, amely annak a reményét hozza, hogy könnyebb lesz átlépni azokat a kulturális gátakat, amelyek eddig a magyar kar létrehozásának az útjában álltak.

Az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva tért ki a MOGYTTE-n kialakult helyzetre. Felhívta a figyelmet: nincsen hatásköre arra, hogy "szankcionálja vagy orientálja" a tagállamok oktatási minisztereit, de két évvel ezelőtt már levélben kérte az akkori román tárcavezetőt, hogy kezelje különös figyelemmel a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium és az egyetem ügyét.

A biztos nem tartotta szerencsésnek, hogy a MOGYTTE-n két héttel a vizsgaidőszak előtt változtatták meg a vizsgázás rendjét. Reményét fejezte ki, hogy tárgyalások útján rendezni lehet a gondokat, de hozzátette: ehhez előbb a magyar félnek kell egyezségre jutnia arról, hogy pontosan mit akar.

Navracsics Tibor az MTI kérdésére elmondta: nem értesült arról, hogy Romániában gondot jelentenének azok a támogatások, amelyeket a magyar állam romániai sportlétesítmények felépítéséhez nyújt. Hozzátette, hogy Alexander Ceferin UEFA-elnök kifejezetten pozitív példaként említi a magyar kormány aktivizmusát a sportinfrastruktúra fejlesztésében és megteremtésében.

Úgy vélte: Romániának sem árt, ha a magyar kormány sportlétesítmények létrehozását támogatja Erdélyben. "Abban bízom, hogy egy pozitív végösszegű játszmáról van szó, amely mindkét fél számára előnyöket rejt. A legnagyobb nyertesek a helyi fiatalok lesznek, hiszen több lehetőségük lesz arra, hogy sportoljanak és egészséges életet éljenek" - jelentette ki a biztos. Hozzátette: Európa a legelhízottabb földrész a világon, és azon belül Közép-Európa is rosszul áll, ezért fontos az egészséges életmód.

Navracsics Tibor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására érkezett háromnapos erdélyi látogatásra, hogy ellenőrizze, hogyan valósulnak meg a kulturális örökség európai évének részét képező tervek. Amint meghívója, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: a biztos Sepsiszentgyörgyre, Csíkszeredába, Csíksomlyóra és Nagyváradra látogat el, az EU támogatásával felújított műemlékeket látogat meg, és a programok képviselőivel, valamint az erdélyi magyar egyházak vezetőivel tárgyal.

Navracsics Tibor elmondta: az Európai Bizottság tervei szerint a következő uniós költségvetési ciklusban nőni fog azoknak a nagy programoknak a költségvetése, amelyeket biztosként ő felügyelt. Így az Erasmus program várhatóan kétszer nagyobb összegből gazdálkodik, és a tervek szerint háromszor több diák számára teszi lehetővé, hogy más ország egyetemén tanuljon. Azt is elmondta: a Kreatív Európa program költségvetése 30 százalékkal nőni fog 2021-től. Ez azt teszi majd lehetővé, hogy a helyi közösségek egymással együttműködve kulturális programokat dolgozzanak ki, kulturális kezdeményezéseket tegyenek, és így járuljanak hozzá az európai identitás kialakításához, megerősítéséhez.

MTI