Oláh Lajos közleménye: Orbán Viktor „rárontott saját nemzetére”

Orbán Viktor „rárontott” a fideszes önkormányzatokra is

A Fidesz felelőtlen elnökét, a Fidesz részéről már csak Kósa Lajos állíthatja meg

Oláh Lajos, az MSZP megyei elnökének közleménye

Oláh Lajos, az MSZP elnöke arra kéri Kósa Lajost, hogy vonassa vissza Orbán Viktorral azokat a közbotrányt okozó mondatokat, amelyeket az Európai Parlamentben mondott. A Fidesz elnöke alig leplezetten arra kérte az Európai Uniót, hogy az ne folyósítsa a 2007. január elsejétől esedékes fejlesztési pénzeket. „Ilyet csak olyan ember mond, aki a hazájánál sokkal jobban szereti a hatalmat” – állítja az MSZP megyei elnöke.

 

 Orbán Viktor az Európai Parlament néppárti frakciójának október 24-i ülésén burkoltan a hazánknak járó fejlesztési támogatások folyósításának leállítására szólította fel az Európai Uniót. Mint az köztudott, 2007. január elsejétől 2013-ig 8000 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, amely nagy része Brüsszelből érkezik. Ebből csak a Regionális Operatív Program keretében közel 300 milliárd forint jut majd a régiónak, amihez hozzáadódnak a központi programok és egyéb támogatások.

 

Oláh Lajos így kommentálta a Fidesz-elnök szavait: „Orbán Viktor – hogy az ő szavait idézzem - rárontott saját nemzetére, méghozzá a legalantasabb politikai szándéktól vezéreltetve. A Fidesz elnöke pontosan tudja, hogy ebből a pénzből autópályák, iskolák, kórházak épülnek, a vállalkozások tőkéhez jutnak, ezáltal új munkahelyeket hoznak létre, Debrecen pedig Európa egyik tudományos központjává válhat. Orbán Viktor most éppen ezt akarja megakadályozni. Ilyet csak olyan ember mond, aki a hazájánál sokkal jobban szereti a hatalmat, hiszen az ország tönkretétele árán akar visszamászni a miniszterelnöki székbe.”

 

Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt elszigetelődött a világ vezető hatalmaitól, több országban nem fogadták, több helyre nem jutott el. Úgy érezte, hogy a legjobb lehetőség a nemzetközi szintérre való visszatérésre, ha saját kormányát bántja, ha saját nemzetének árt. Még róla is nehéz elhinni, hogy valóban azt kéri az Uniótól, hogy semmilyen támogatást ne nyújtson a Magyar kormánynak. Úgy látszik Orbán Viktor Brüsszelt sem érti, az Unió ugyanis nem a kormányt, hanem Magyarországot támogatja. Az Unió támogatása nem más, mint a fejlesztések megvalósítására fordítható források biztosítása. Csak a Regionális Operatív Programot tekintve ez a megyében lakosonként kb. 200 ezer forintot jelent.

 

Orbán Viktor személyes síkra tereli a problémákat, egyetlen célja van, Gyurcsány Ferenc elmozdítása, a hatalom megragadása. Míg Gyurcsány Ferenc 1 milliárd euróval több pénzt harcolt ki hazánknak Brüsszelben, úgy látszik Orbán Viktor ebben is versenyezni akar, csak sajnos fordított előjellel, nem hozni, hanem elvenni akar.

 

 „A Fidesz egyszer már megakadályozta, hogy Debrecen régióközpont legyen, sok kárt okozva ezzel a megyének és a városnak. Az ő szellemi irányítását követő vandálok már kétszer is szétverték a fővárost, milliárdos károkat okozva az országnak. Orbán most a fejlesztések, az országépítés elé akar barikádokat emelni. Minden normális ember elemi érdeke, hogy ezek a fejlesztési támogatások mielőbb eljussanak hozzánk, hiszen ebből épülhet meg sok minden a megyében és Debrecenben is a jövőben. Ez Kósa Lajos érdeke is, hiszen Debrecent már eddig is a kormányzati támogatások tartották életben. Ha Orbán javaslata megvalósulna, a megye és Debrecen végleg elszegényedne.”

 

Arra kérem a Fideszes polgármestereket, képviselőket, hogy ne Orbán Viktorral foglalkozzanak, hanem mi itt a megyében közösen tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy új fejlődési pályára állítsuk megyénket, településeinket.

 

„Ezért arra kérem Kósa Lajost, aki az elmúlt hónapokban a Fidesz sok politikusától eltérően, mérsékelten és józanabbul nyilatkozott, hogy vonassa vissza pártelnökével a káros és botrányos szavakat. Valakinek meg kell állítani Orbán Viktort és erre a Fideszből már csak Kósa Lajos képes. Vagy a választók.” – mondja az MSZP megyei elnöke.