Orbán történelmi vereséget szenvedett vétó-ügyben

Orbán történelmi vereséget szenvedett vétó-ügyben - "Egy külön kiegészítést nem fogunk elfogadni" - mondta a miniszterelnök, majd elfogadta

Tegnap Orbán Viktor és a fideszes propagandagépezet egy történelmi vereség után lejtett örömtáncot és hirdetett győzelmet. Valójában Orbán Viktor múlt hét pénteken még ezt mondta: “egy külön kiegészítést nem fogunk elfogadni", mert a jogállamisági mechanizmus “nem olyan, mint egy “tacepao", amire bármit ki lehet tűzni". A jogállamisági mechanizmus azonban változatlan maradt, Orbán pedig kapott egy tacepaót, egy külön kiegészítést, amire egy hete még azt mondta, hogy nem fogja elfogadni.

A Demokratikus Koalíció szerint lehet sikert hazudozni, lehet mosolyogva győzelmet hirdetni, de Orbán számára a tegnapi nap egy méretes orbáni vereség, futballnyelven szólva zakó. Orbán két dolgot akart, 1., hogy a jogállami mechanizmusról később állapodjanak meg, és 2., hogy ne szúrják ki a szemét egy kiegészítéssel. Ehhez képest jogállami mechanizmus lett, Orbán pedig kapott egy üres kiegészítést. Ez maga a brüsszeli fegyverletétel, a vereség elismerése. A DK szerint a magyar miniszterelnök helyesen tette, hogy kapitulált, hiszen ebben a meccsben egyébként sem győzhetett volna, csak Magyarországnak okozhatott volna ennél is nagyobb károkat.

Barkóczi Balázs

A DK szóvivője

. Kiadó: Demokratikus Koalíció

MTI-OS