Párbeszéd: nem látszik elmozdulás a zöld forradalom és a fenntarthatóság irányába

- A kormányzati átalakításból a zöld forradalmat és a fenntarthatóság felé mozdulást hiányolta hétfői online sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, a párt országgyűlési képviselője.

Azt javasolta és követelte, hogy a kormányzat hozzon létre egy önálló környezetvédelmi és klímaügyi tárcát, hozzátéve, "ideális esetben egy zöld csúcsminisztérium alá tartoznának az energiaügyek is".

Az, hogy a rezsiválság ennyire beütött, az, hogy az elképesztően alacsonyan tartott magyar jövedelmekből a kriminálisan magasra szökő energiaárakat nem lehet megfizetni, az jelentős részben annak a következménye, hogy a Fidesz 12 éve gyakorlatilag semmit nem tesz a magyar energia-önrendelkezés megteremtéséért, egy fenntarthatósági energiafordulatért - fogalmazott a Párbeszéd politikusa.

Azt mondta: a fideszes energiapolitikában eddig a káosz, a kapkodás és a hozzá nem értés volt a meghatározó, Palkovics László lemondásának elfogadása pedig mindennek a beismerése.

Tordai Bence szerint nem a zöld fordulat irányába mutató lépés, hogy az energetikai tárcára élére Lantos Csaba személyében "igazi, virtigli offshore-lovag" kerül, aki "a gázimporton ügyeskedve lett Magyarország leggazdagabb embereinek egyike",