Szakmai konzultáció indult a digitális műsorszórásra való átállásról

Nagyobb műsorválaszték, minőségi szolgáltatások és alacsonyabb árak - ezt jelenti majd a digitális átállás mindenki számára. Az Európai Unió elvárása értelmében 2012-ig valamennyi tagországban megszűnik a hagyományos televíziós műsorszórás, helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép.

 A digitális átállás forgatókönyve és ütemezése csak akkor lehet teljes, ha az az érintett piaci szereplők és civil szervezeteik véleményét figyelembe véve készül el, ezért a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szakmai konzultációra bocsátotta a televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló stratégiai dokumentumot. A most indított konzultációs folyamat lezárását, illetve a végleges stratégia elfogadását követően a MeH - uniós mintára - széles körű, a fogyasztókat érintő valamennyi részletre kiterjedő lakossági tájékoztatást tervez a digitális átállás ügyében.

    A földfelszíni digitális sugárzás elindulását követően a jelenleg kizárólag a 3 országos csatorna vételére képes háztartások is akár tucatnyi csatorna közül választhatnak majd. A digitális átállás a nézők számára nemcsak kibővített műsorválasztékot jelent, hanem jobb adásminőséget és idővel új, interaktív szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is. A digitális átállás erősíti a versenyt a műsorszolgáltatók és a műsorterjesztők piacán, ami a fogyasztók számára a minőségi műsorválasztékban és a kedvezőbb árakban jelentkezik majd.

    A digitális televíziózás nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a műholdas szolgáltatók mellett már néhány kábeltelevízió is digitalizálta szolgáltatását, és hamarosan a távközlési szolgáltatók is megjelennek az internet-alapú televíziós szolgáltatással. A háztartásoknak a digitálisan terjesztett műsorok vételéhez dekóderre van szükségük. Ez kisebb beruházással, digitális átalakító - úgynevezett set-top box - segítségével is megoldható, amely a hagyományos tévét is alkalmassá teszi a digitális adás vételére, de természetesen olyan készülékkel is vehető lesz az adás, amelybe ezeket már gyárilag beépítették.

    A televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló konzultációs dokumentum a Miniszterelnöki Hivatal honlapján érhető el. Az elektronikus formában a www.meh.hu/szolgaltatasok/dtv honlapról is letölthető dokumentummal kapcsolatos észrevételeket, esetleges kérdéseket a MeH 2006. november 11-ig várja e-mailben a digitalis.atallas@meh.hu címre, a honlapról szintén letölthető fedlap kitöltésével.

Kormányszóvivői Iroda