Tovább szépül a kamalduli remeteség.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Az oroszlány–majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a keretében születik újjá. Az épületegyüttes "A majki kamalduli remeteség turisztikai célú fejlesztése II." ütem című projekt (GINOP-7.1.1.-15-2015-00002) keretében 1,5 milliárd forint Európai Uniós forrásból újul meg, amely 1 299 268 278 millió forintos hazai támogatással egészül ki.

A hétfői ünnepélyes alapkőletételen, mellyel kezdetét vette az infrastrukturális és turisztikai fejlesztés, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos mutatta be a remetéséget érintő terveket. Czunyiné Dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője pedig a fejlesztési projekt régióra gyakorolt hatásairól beszélt.

A remeteség egyedi jellegére és történeti hagyományaira épülve a fejlesztés fő célja a szerzetesi élet és a remeteség gazdálkodásának megelevenítése, bemutatása. Az újonnan épülő fogadóépület helyet biztosít többek között az információs pontnak, a jegypénztárnak, az ajándékboltnak, az étteremnek és a kávézónak. Az épületben a remeteség történetéhez kapcsolódó rövid animációs filmek is segítik a látogatókat a kiállítás megtekintése előtt a ráhangolódásra. A fogadóépület külső terében pihenőpark létesül játszótéri elemekkel, sétányokkal.

Kiadó: Miniszterelnökség

OS