Ujhelyi: a Fidesz képviselői nem szavazták meg a jövő évi uniós költségvetésről szóló dokumentumot

- Egyedül a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői nem szavazták meg a néppárti oldalon azt a javaslatot, amely az Európai Unió (EU) jövő évi költségvetéséről szól - közölte vasárnapi online sajtótájékoztatóján az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi István azt mondta: a fideszes politikusok azt a dokumentumot nem szavazták meg, amely a 2021-es uniós költségvetés kereteivel kapcsolatban meghatározta az EP álláspontját. Hozzátette: az EU következő hétéves költségvetése és az ehhez kapcsolódó újjáépítési csomag kapcsán Orbán Viktor vétót ígért, amennyiben továbbra is jogállami keretekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését.

A szocialista politikus szavai szerint a Fidesznek nem fáj, ha sem Magyarország, sem más uniós tagország nem jut majd hozzá a vétó miatt a neki járó támogatásokhoz, számukra fontosabb, hogy ne kérjék számon az uniós tagság alapfeltételének számító demokratikus értékeket és a támogatások korrupciómentes felhasználását. Úgy fogalmazott, a Fidesz képviselői ismét Európa ellenzékébe vonultak.

Jelezte: a Fidesz által leszavazott, de egyébként az EP nagy többsége által támogatott előterjesztés szerint a 2021-es költségvetésben több forrás kell jusson a munkahelyvédelemre és foglalkoztatásbővítésre, a diákok Erasmus programjára, valamint a kutatásokra, illetve az európai egészségügyi unióra.

Ha a költségvetési javaslat az intézményközi tárgyalások után visszakerül a parlamenthez és az általa képviselt szakterületek - az egészségügyi unió, a turizmus és a közlekedéspolitika - érdekei nem sérülnek, akkor támogatni fogja annak elfogadását - mondta Ujhelyi István.

MTI