Választás 2018 - NVI: a romániai és szerbiai választók időben adják fel levélszavazataikat!

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az ortodox húsvét miatt felhívja a romániai és szerbiai választópolgárok figyelmét, hogy időben adják postára levélszavazatukat.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke az MTI-nek elmondta: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-ai országgyűlési választáson, ha március 24-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 378 ezren tették meg.

Az NVI ezután kiküldte a választópolgároknak, illetve eljuttatta a külképviseletekre a szavazási levélcsomagokat. A választópolgárok választhatnak, hogyan juttatják vissza levélszavazatukat az NVI-hez: a kijelölt külképviseleteken március 26. óta lehet leadni a szavazatokat, a szavazás napján pedig bármelyik külképviseleten vagy a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen le lehet adni.

. Böjte Csaba ferences szerzetes Csige Sándor konzul jelenlétében leadja levélszavazatát a csíkszeredai főkonzulátuson. MTI Fotó: Veres Nándor

A választópolgár dönthet úgy is, hogy levélben juttatja vissza szavazatát az NVI-hez, ebben az esetben a szavazatnak április 7-én éjfélig meg kell érkeznie.

Pálffy Ilona felhívta a választópolgárok figyelmét arra, hogy az ortodox húsvét miatt - az ünnepnapra tekintettel - pénteken már nem dolgozik a román és a szerb posta, így a levélben szavazóknak célszerű nem az utolsó napra hagyni szavazatuk postára adását, ha azt szeretnék, hogy időben megérkezzen az NVI-hez.

MTI