Hajdú-bihari projektek – uniós támogatással 2.

Tudomány - 2006-07-06

Az európai uniós társfinanszírozású fejlesztések Hajdú-Biharban is éreztetik a hatásukat. A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaira a megyéből több mint kétezren pályáztak, közülük 1 047-en kaptak támogatást, összesen csaknem 48 milliárd forintot. Sorozatunkban ezek közül mutatunk be néhány példaértékű projektet.

A molekulaépítéstől a gyógyszergyártásig - Debrecen

 

Ha minden optimálisan alakul, 2008 őszén már egy, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszer teljesen új fejlesztésű hatóanyagának orvosi alkalmazással kapcsolatos vizsgálatait kezdheti meg a Debreceni Farmainnovációs Kooperációs Kutatóközpont. Addig sem kell azonban várni a betegeknek az egészségüket szolgáló eredményekre.

 

Ez a szervezet – a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében nyertes pályázata révén – hazánkban eddig egyedülálló kereteket teremt a gyógyszerészeti kutatásoknak. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma – közismert nevén a klinika – köré szerveződött, a gyógyszeriparban érdekelt cégeket is magában foglaló együttműködési rendszer jóvoltából az eddiginél gyorsabban, hatékonyabban s főleg jobb pénzügyi feltételek között születhetnek és hasznosulhatnak az új tudományos kutatási eredmények a gyakorlatban.

 

Ennek jó példája lehet a kutatóközpont által felkarolt másik fejlesztési program is, amelyet dr. Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, a centrum tudományos dékánhelyettese ismertetett. Az  egyetem  kutatói  igazolták  azt  a  feltevést,  hogy  egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatóanyaga az eredeti célhoz alkalmazottnál jóval kisebb mennyiségben s más módon adagolva  alkalmas  az  úgynevezett kettes típusú cukorbetegség kezelésére. Remélik, hogy ennek a módosító termékinnovációnak a keretében néhány év múltán munkájuk eredményeként új gyógyszer jelenhet meg a piacon. A gyógynövényalapú készítménnyel pedig már akár három év múlva kész, piacképes termék formájában állhatnak elő.

 

– A kooperációs kutatóközpont elve és működése megfelel az Európai Unió innovációs stratégiájának. Lényege, hogy az egyetemi kutatóhelyeken ne valamiféle elefántcsonttoronyba zárt tevékenység folyjék – mondta dr. Szilvássy Zoltán.

 

– Rendkívül előnyös, hogy a kutatóközpont bázisa az egyetem. Itt ugyanis a molekuláris biológiai kutatásoktól a hatóanyagok úgynevezett betegágyi vizsgálatáig mindent egy helyen el lehet végezni. A közvetlen gyógyszeripari felhasználást célzó kutatások egyébként nem zavarják az alapkutatásokat, sőt azzal, hogy a munka a benne részt vevő szakemberek számára is plusz jövedelmet jelent, segít munkatársként az egyetemen, illetve a klinikán tartani azokat a kiváló elméket, akik eddig esetleg másutt keresték szakmai kibontakozásukat és egyéni boldogulásukat – fejtette ki dr. Szilvássy Zoltán.

 

Az új innovációs törvény lehetőséget adott arra, hogy a Debreceni Egyetem egy olyan nemzetközi vegyes vállalat egyik tulajdonosa legyen, amelyben tulajdonostárs Európa egyik legnagyobb biotechnológiai befektetési alapja, a Life Sciences Partner Fund. A közös vállalkozás már a Debreceni Farmainnovációs Kooperációs Kutatóközpont egyik – egy nemzetközi biotechnológiai projektversenyen díjnyertes – hatóanyag-kutatási programjának eredményeit kívánja majdan hasznosítani.

 

A kutatóközpont létrehozását, a gyógyszerkutatás és -fejlesztés, majd a készítmények piaci hasznosítását szolgáló, három évre szóló támogatási program lehetőséget ad arra, hogy a központnak helyet adó klinikai épületben több laboratóriumot felújítsanak, és a tevékenységhez szükséges számos új, nagy értékű berendezést szerezzenek be.

 

– Ezt a már-már égetően szükséges munkát a GVOP komoly támogatása nélkül nem tudták volna elvégezni, s bizony igen nagy a kontraszt a már korszerűsített s a még renoválásra váró épületrészek között. A pályázati összeg lehetőséget teremtett arra is, hogy a gyógyszerkutatáshoz nélkülözhetetlen kísérleti állatok elhelyezési körülményei is javuljanak – mondta dr. Szilvássy Zoltán.

 

Kapcsolódó anyag:

Ügyintézés otthonról, interneten - Hajdúszoboszló