Oláh György: szén-dioxidból készülhet az üzemanyag

Tudomány - 2006-08-29

A Nobel-díjas Oláh György vezette amerikai kutatócsoport közel áll a világ egyik óriáscégével kötendő megállapodáshoz a metanol alapú üzemanyag tömeggyártására - jelentette be az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a magyar származású vegyészprofesszor.

Oláh György hozzátette: az eljárás az üvegházhatású szén-dioxidot használja fel, ezáltal nagymértékben csökkenthető a globális klímaváltozás mértéke. A professzor azt mondta: öt év múlva várhatóan sokkal többe kerül majd a benzin. A metanol alapú üzemanyag legnagyobb jelentőségét nem a relatív olcsósága adja, hanem az, hogy sokkal inkább környezetbarát, mint a jelenlegi energiaforrások.

 

Mint mondta, ha bármilyen széntartalmú üzemanyagot elégetünk, akkor a klímaváltozásra igen nagy hatást gyakorló szén-dioxid kerül a levegőbe. Az intézete azonban azon dolgozik, hogy ezt a környezetre káros anyagból kémiai úton ismét üzemanyagot hozzon létre, azaz a metilalkoholt szén-dioxidból állítanák elő.

 

A laboratóriumi kutatások során már számos eredményt elértek, az ipari alkalmazáshoz azonban egy technológiát is ki kell dolgozni. Úgy tűnik, hónapokon belül ez a munka is megkezdődhet, hiszen hamarosan megállapodnak erről a világ egyik legnagyobb cégével.