Rávették az őssejteket, hogy T-sejtekké alakuljanak

Tudomány - 2006-07-06

Első alkalommal sikerült embrionális őssejteket rávenni, hogy T-sejtekké alakuljanak, mely új módszert kínálhat az immun rendellenességeket okozó - többek között az AIDS, az X-SCID (az X-SCID az X kromoszómához kapcsolódó, csak a fiúgyermekeknél megjelenő, súlyos, összetett immun-hiánybetegség) azaz buborék-fiú - betegségekre.

Az embrionális őssejtek az emberi T-sejt kutatások és terápiák legvonzóbb forrásának számítanak, mivel ezen őssejteket genetikailag könnyen lehet manipulálni és nagy mennyiségben állíthatóak elő. A T-sejtek nagyon fontos szerepet töltenek be az emberi immunrendszerben. Ha ezek a sejtek elpusztulnak vagy hiányoznak - ami gyakran bekövetkezik az AIDS és az X-SCId esetén - a szervezet nem tudja kivédeni a fertőzéseket. Ám fontosságuk ellenére, nagyon sok mindent nem tudnak még a T-sejtek működéséről, mivel a sejteket igen nehéz elemezni, a genetika rendelkezésre álló eszközeivel.

    

Jerome Zack kutató csapata genetikailag módosított embrionális őssejteket, majd egy háromlépcsős folyamat során rávette azokat, hogy T-sejtekké alakuljanak. Először a sejteket genetikailag módosított vírus segítségével, egy olyan génnel látták el, mely zöld, fluoreszkáló proteint kódolt. Majd a sejteket egér csontvelő-sejteken növesztették. Végül befecskendezték azokat az emberi csecsemőmirigy egy apró darabkájába, melyet immunhiánnyal küszködő egérbe implantáltak.

  

A csontvelő és a csecsemőmirigy a tudomány szerint olyan kémiai alkotóelemekkel rendelkeznek, melyek szükségesek a normál T-sejtek fejlődéséhez. Végezetül kiderült, az implantált csecsemőmirigyben lévő T-sejtek 24 százaléka származott a zölden fluoreszkáló embrionális őssejtekből, a többit a csecsemőmirigyben lévő őssejtek állították elő, melyeket azon apró emberi májdarab szolgáltatott, amely része volt a transzplantációnak- írja a híradó.hu.

    

A technika számos lehetőségre adhat esélyt. Az X-SCID-hez - súlyos immunhiányos tünetegyüttes, általában már fiatal korban halált okoz - hasonló genetikai betegségeknél a betegből kinyert, embrionális őssejtekhez hozzáadhatják a hibás T-sejt gén funkcionáló verzióját. A HIV esetén pedig az embrionális őssejteket úgy lehet módosítani, hogy a CCR5 gént inaktiválja. Ezen felszíni molekula teszi lehetővé, hogy a vírus sikeresen megtámadhassa a T-sejteket. Zack csapata most arra használja az új technikát, hogy minél többet megtudjon a T-sejtekről, melyek az emberi immunrendszer kulcsfontosságú elemei.

 

Stop!