SMS-t kapnának a hallássérültek a nyilvános helyeken

Tudomány - 2006-09-14

Intelligens megoldás teszi lehetővé, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonon írásban is megjelenjenek.

Az IBM brit szoftverlaboratóriumában egyetemi hallgatók olyan mobiltelefon-rendszert fejlesztettek ki, amelynek célja, hogy elősegítse a halláskárosult emberek tájékoztatását vasúti pályaudvarokon, repülőtereken, a vállalatoknál és egyéb nyilvános helyeken.

 

A LAMA (Location Aware Messaging for Accessibility) nevű megoldást alkalmazó helyszínre belépve a mobiltelefon felismeri a rendszert, s az OK gomb megnyomását követően a felhasználó automatikusan szöveges üzenetben kapja meg a hangszórókon elhangzó közleményeket, figyelmeztetéseket. A LAMA a Bluetooth és a GPRS technológiákat alkalmazza és beállítható a WiFi és a GSM hálózatokkal való együttműködésre. A rendszert az elkövetkezendő hónapokban kísérleti jelleggel az Egyesült Királyság egész területén bevezetik.

 

Ez különösen a halláskárosult embereknek hasznos, mivel lehetővé teszi számukra, hogy szöveges üzenetek formájában jussanak hozzá fontos információhoz, vagy akár a vészhelyzeti figyelmeztetésekhez, tűzjelzéshez és biztonsági utasításokhoz.

 

A technológia előnyösen használható a vasúti pályaudvarokon (menetrendi információk, pályaudvari létesítményekre, vonatkésésekre, járattörlésekre és peronszám változásokra vonatkozó értesítések), munkahelyeken (tűzjelzési üzenetek, hangosbemondón keresztüli közlemények), sporteseményeken (a stadion létesítményeinek helyszínére, vészkijáratokra, biztonsági közleményekre, eredményekre és cserékre vonatkozó üzenetek) és bevásárlóközpontokban (áruházi akciók, hangosbemondón közölt információk, vevőtájékoztatás) is. (forrás: mfor.hu)