Szántóföldi eszmecsere az egyetemi ipari parkról.

Tudomány - 2006-09-11

A Debreceni Egyetem a tulajdonosa az első magyar egyetemi ipari parknak, ami híd lehet az egyetem és az üzleti élet között - mondta Veres János pénzügyminiszter vasárnap délelőtt, Debrecenben, amikor szakemberekkel találkozott az ipari park - egyelőre zöldmezős-  tervezett beruházásának területén.

Az egyetem műszaki főiskolai karának évnyitójára érkezett pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy nyílt verseny van a fejlesztési forrásokért, és ebben a nyílt versenyben nagy előnye van egy olyan egyetemnek, amely világos koncepcióval rendelkezik arról, hogy milyen irányban kíván fejlődni. 30 milliárd forint vár gazdára a költségvetési alapban és az Új Magyarország Fejlesztési tervben is lesz pénz az ilyen típusú innovációs beruházásokra - mondta a pénzügyminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy decemberre ismertek lesznek a pályázati feltételek.

      Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem rektora bejelentette: Maliga Pál professzor hazaérkezik az USA-ból, és olyan kutatócsoportot hoz létre, amely természetes anyagokból a legkülönbözőbb eljárásokkal fog kivonni természetes hatóanyagokat,. És ezek felhasználásával kereskedelmi forgalomba kerülhetnek különböző készítmények.

    Bazsa György professzor, az MSZP polgármester jelöltje annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az egyetem fejlesztése és kockázatvállalása, az egyetemi ipari park fejlesztési programjának elindítása a város regionális szerepét erősíti. Ennek egyik alapköve lehet a 21,7 hektáros zöldmezős beruházásban épülő ipari park, amelynek területe további száz hektárral bővíthető. A munkák konkrét állásáról Gályász József a projekt vezetője számolt be. Elmondta, hogy nyertek a pályázati előkészítő programokból, készen vannak az engedélyes tervek, így amint pályázni lehet a beruházásokra, azonnal megtehetik.

H.I.