Tudomány

Eredmények megjelenítése 1021-től 1040-ig 1153 találatból.

Országos Tudományos Diákköri Konferencia Debrecenben

Tudomány - 2009-04-03

Az országból több mint hétszáz hallgató méretteti meg magát három különböző szekció 54 tagozatában a Debreceni Egyetemen megrendezendő Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A gazdasági, az informatikai és vegyészeti tanulmányokat folytató hallgatókat április második hetében látja vendégül az intézmény.

A magyar matematikusok doyenjére emlékeznek a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2009-03-26

2009. március 27-én, születésének 100. évfordulóján emléktábla avatással, faültetéssel és kiállítással emlékeznek a Debreceni Egyetemen Gyires Bélára, a magyar matematikusok egyik doyenjére. Az egyetem egykori professzorának meghatározó szerepe volt abban, hogy a felsőfokú matematikai oktatás szerves részét képezik az olyan fontos és modern szakterületek, mint a valószínűségszámítás, a számítógéptudomány és az informatika.

4 kontinens, 26 országából 250 gazdasági szakember

Tudomány - 2009-03-25

Négy kontinens huszonhat országából mintegy 250 gazdasági és informatikai szakember vesz részt az alkalmazott gazdaságtudományok és az informatika témakörben megrendezendő AVA nemzetközi kongresszuson 2009. március 26-27. között. A Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kara által szervezett szakmai fórum célja, hogy nemzetközi platformot teremtsen a menedzsment, az informatika, a turizmus és a vidékfejlesztés területét érintő kutatási eredmények ismertetésére.

Pályázik a Debreceni Egyetem

Tudomány - 2009-02-07

A  Debreceni Egyetem több projektje is sikeresen továbbjutott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainak első fordulóin. A nemzetközi tudományos élet felpezsdítését megcélzó, Innovatív Kutatói Teamek létrehozását megalapozó pályázatot – a nagy érdeklődésre való tekintettel – már az egyetemen belül szigorú elbírálás alá vetették és szakmai, valamint versenyképességi kritériumok alapján megszűrték, melynek eredményeként a legkiválóbb hét projektet adták be Innovatív Kutatói Teamek létrehozására.

A szegedi lézerközpontért fogott össze a város és az egyetem

Tudomány - 2009-02-04

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt keretében megvalósuló szuperlézer megépítésére Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter helyszínértékelő bizottságot állított fel, amely szakmailag legalkalmasabbnak Szeged városát találta. A berendezéssel a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig számtalan területen lehet majd élvonalbeli kutatást végezni.

Kampány a központért

Tudomány - 2009-02-02

Filmekkel  és konferenciákkal reklámozzák Debrecen gazdasági, szabadidős és oktatási lehetőségeit a következő hónapokban, azért, hogy a városnak egyenlő esélyei legyenek az Európai Neutronkutatóért folytatott versenyben. Debrecennek több reklámra van szüksége ahhoz, hogy meggyőzzék a neutronkutató leendő tudósait arról, érdemes itt dolgozni és élni.

A Debreceni Egyetem Napja

Tudomány - 2009-01-06

Új kezdeményezésként a Debreceni Egyetem február első szombatját a Debreceni Egyetem napjaként tölti meg tartalmas szakmai, kulturális programokkal. .Konszenzus konferenciát szerveznek a természettudományos oktatás nehézségeinek feltárására, a sokféle javaslat közötti egyeztetések megvalósítására.

A környező országok magyar nyelven felsőoktatást végző intézményeinek fórumának célja a tapasztalatok kicserélése, az együttműködések erősítése a Debreceni Egyetemmel.

Hivatalos együttműködésre törekszik a Tudapest Kabinet a Fővárosi Közgyűléssel

Tudomány - 2008-12-14
"A városok az egyetemekre szerveződnek, a tudásalapú társadalom egyik igen fontos szereplője a felsőoktatás" - mondta el a budapesti székhelyű Európai Technológiai Intézet Igazgató Tanácsának tagjaként Magyar Bálint a Tudásváros Budapest nevet viselő konferencián december 12-én, mely találkozón a fővárosi felsőoktatás innovációs és a kampusszá válási folyamatairól osztották meg tapasztalataikat az előadók.

Doktor- és díszdoktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-11-29
A Debreceni Egyetem tehetséggondozási programjának és doktori képzésének sikerességét jelzi, hogy idén 77-en doktori (PhD) fokozatot, nyolcan pedig habilitált doktori címet szereztek. Az egyetem tudományos tevékenységének nemzetközi elismertséghez jelentős módon járul hozzá azonban az oktatók szakmai tevékenysége is. 2008-ban a Debreceni Egyetem három, a műszaki, a természettudományos és a zenei felsőoktatás területén kiemelkedőt alkotó professzort emel díszdoktorai közé

"A tudomány az élhető Földért".

Tudomány - 2008-11-23

Ez a témája a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatnak, amelynek  keretében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal  rendezett konferenciát  a fenntartható vízgazdálkodás, az ennek érdekében folytatott és folytatandó kutatások, fejlesztések, a vízgazdálkodás társadalmi és gazdasági hatásai, az éghajlatváltozás hatásai, az árvízi veszélytérképezés, valamint az árvíz, a belvíz és az aszály összehangolásának kérdéseiről.

Gyakorlati, versenyképes tudás a vegyész és vegyészmérnök képzésen

Tudomány - 2008-11-12

Egy éves előkészületi munka után sikeresen zárult a Debreceni Egyetem és a Teva Gyógyszergyár Zrt. által közösen alapított Gyógyszeripari Kihelyezett Tanszék első féléve. A 2008/2009-es tanévben elindított új típusú együttműködés versenyképes tudás megszerzését teszi lehetővé, ezáltal javítva a fiatal szakemberek – a vegyész és a vegyészmérnök szakos hallgatók – munkaerő-piaci esélyeit.

A brüsszeli Jean Monnet Alapítvány kutatóbázisai a Debreceni és a Nagyváradi Egyetemen

Tudomány - 2008-11-10

Míg Nyugat-Európában már hagyománya van annak, hogy egy kutatóintézet nemcsak több helyszínen, hanem több országban is rendelkezik kirendeltséggel, a brüsszeli Jean Monnet Alapítvány segítségével létrehozott euró-regionális intézet, az Institute for Euroregional Studies (IERS) Közép-Európában egyedülálló.

Analitikai  szolgáltató laboratórium a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-10-29

A Debreceni Egyetem Biotechnológiai Minta-Inkubátorközpontjában megkezdte működését az az új Analitikai Kémiai Szolgáltató Laboratórium. A biotechnológiai cégek számára színvonalas kutatói és tudományos bázist kínáló inkubátor projekt keretében megvalósult új fejlesztés további cégeket ösztönözhet arra, hogy beköltözzenek az egyetemre, -mondta Dr. Fábián István, a Tudományegyetemi Karok elnöke.

Hatvani-díjas: DR. MÓDIS LÁSZLÓ

Tudomány - 2008-10-24

1963-tól munkatársa a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének. Egyetemi tanári kinevezést 1992-ben kapott. Oktatói munkássága kiemelkedő. Évtizedek óta több nyelven oktat. Témavezetése alatt számos díjazott diákköri pályamunka készült. 1973 és 1989 között a Debreceni Orvostudományi Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának titkára.

Hatvani-díjas: DR. FACHET JÓZSEF

Tudomány - 2008-10-24

A Hatvani-díjat a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, valamint átfogó életmű elismeréseként.

A MAB ismét elnyerte öt évre európai akkreditációját

Tudomány - 2008-10-16

A felsőoktatási minőségbiztosítási szervezetek európai szövetségének (ENQA - European Association for Quality Assurance in Higher Education) sztenderdjei szerint a bolognai folyamathoz csatlakozott tagországok akkreditációs bizottságainak az irányelveknek megfelelő működését ötévente, egy független külső értékeléssel bizonyítani kell.

Ismét Kutatók Éjszakája az ELTE-n

Tudomány - 2008-09-17

Ismét kinyílnak az egyetemek és laboratóriumok kapui szeptember 26-án, hogy a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozat keretében a magyar nagyközönség is betekintést nyerhessen a tudomány misztikus világába. Soprontól Debrecenig látványos kísérletek és mutatványok sorakoznak fel az "észbontó" éjszaka során: 16 város és egyetem több száz programja ingyenesen várja 26-án délutántól kezdve a látogatókat.

Debreceni Egyetem: minden eddiginél nagyobb létszám

Tudomány - 2008-09-06

A Debreceni Egyetem első évfolyamán minden eddiginél többen, összesen 7500-an kezdik meg tanulmányaikat. A 2008/2009-es tanévet minden korábbinál nagyobb létszámmal, több, mint 32 ezer hallgatóval kezdi meg. Az egyetem magyar nyelvű képzéseire – a fellebbezések lezárulása előtti adatok szerint – idén összesen 7100-an nyertek felvételt.

 Nemzetközi matematikaversenyt nyert az ELTE csapata

Tudomány - 2008-08-12

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyét július 25. és 31. között a Bulgáriában található Blagojevgrádban, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csapat az első helyen végzett, illetve annak egyik tagja, Rácz Béla András szerezte meg az abszolút első helyezettnek járó díjat is.

Génmutáció vizsgálatok az új molekuláris genetikai laboratóriumban a Debreceni Egyetemen

Tudomány - 2008-07-31

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának támogatásával, valamint sajáterős forrásából megépült az Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének 263 m2 alapterületű laboratóriuma. Az új, korszerű technikával felszerelt Molekuláris Genetikai és Immundiagnosztikai Laboratórium – a magas színvonalú kutatói és diagnosztikai tevékenység mellett – lehetővé teszi génmutáció vizsgálatok elvégzését nemcsak a magyarországi, de a kelet-európai országok betegei számára is.