Tudomány

Eredmények megjelenítése 1001-től 1020-ig 1080 találatból.

Első útjára indult a világ legmodernebb tengeralattjárója

Tudomány - 2007-07-31

Elindult első bevetésére hétfőn az U33 jelzésű német tengeralattjáró, amelyet a világ legmodernebb nem nukleáris tengeralattjárójaként jellemez a német haditengerészet. A 212A típusú U33 nem bocsát ki égésterméket és szinte teljesen hangtalan. Egy ugyanilyen típusú tengeralattjárójáról, az U32 jelzésűről májusban azt adta hírül a német hadsereg, hogy világrekordot döntött: két hétig nem merült fel a felszínre levegő-utánpótlásért.

A debreceni Bioinkubátorközpont megkezdte működését

Tudomány - 2007-06-29

A Debreceni Egyetem és az Euro-Régió Ház Kht. együttműködésének eredményeként nyitotta meg kapuit a debreceni Bioinkubátor Központ. A DEOEC Elméleti Tömbjében, illetve a DETEK Kémia Épületében kialakított központ olyan biotechnológiai cégek számára kínál betelepülési lehetőséget, melyek az egyetemi környezet által biztosított szellemi légkört és infrastrukturális lehetőségeket kívánják felhasználni.

Még 2,5 milliárd euró hiányzik a Galileo finanszírozásához

Tudomány - 2007-06-27
A Galileo műholdas navigációs rendszer kiépítéséhez még 2,5 milliárd euró hiányzik, közölte a német közlekedési miniszter. A Galileo 2012-es startjához összesen 3,5 milliárd euró kellene, az Európai Bizottság becslései szerint. Ebből egyelőre csak egymilliárd áll biztosan rendelkezésre.

Lopásbiztos adatátvitel Szegedről

Tudomány - 2007-06-24

Az adatlopás, az információk lenyúlása hatalmas károkat okozhat, amely ellen védekezni kell. Ez az adatvédelemre berendezkedett vállalkozások számára nagy üzlet. Érdekeikkel ellentétes minden olyan fejlesztés, amely "lopásbiztos" kommunikációt ígér. Szegedi fizikusok mégis egy ilyen megoldással álltak elő - a New Scientist azonnal lecsapott a hírre.

Az amerikai képviselőház támogatja az őssejtkutatás finanszírozását

Tudomány - 2007-06-08

Az amerikai képviselőház jóváhagyta csütörtökön az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozását támogató törvényjavaslatot. A képviselőház 247-176 arányban hagyta jóvá a szenátus által már áprilisban elfogadott javaslatot, amelynek az a célja, hogy feloldja az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának jelenlegi korlátozásait.

E-Books kipróbálás az Elsevier kiadótól

Tudomány - 2007-05-31

Az Elsevier kiadó 2007 szeptemberében 4000 elektronikus könyvvel indítja el eBooks programját. Kelet-Közép Európában elõször Magyarországon teremt ingyenes tesztlehetõséget július 31-ig, így kipróbálható több mint ötszáz tudományos szakkönyv elektronikus formában.

Új MTA tagok a Szegedi Tudományegyetemről

Tudomány - 2007-05-16

A Magyar Tudományos Akadémia május 7-8-án tartotta 177. közgyűlését. A közgyűlés első napján került sor az MTA új tagjainak megválasztására. Az MTA rendes tagja lett a Szegedi Tudományegyetem hat tanára, valamint az akadémia levelező tagjává választotta az egyetem további egy tanárát.

MTA: Magyarország nem szán elég pénzt a kutatásokra

Tudomány - 2007-05-08

Magyarország nem szán elég pénzt kutatásra és fejlesztésre - hangsúlyozta Meskó Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a tudós testület 177. közgyűlésén tartott beszámolójában, kedden Budapesten.

Kiszínezett vonalkód

Tudomány - 2007-04-20

A Microsoft kifejlesztette a vonalkód új generációs változatát, amely szép színes, és kétszer annyi adatot hordoz, mint fekete-fehér elődje. A nagy teljesítményű színes vonalkód (High Capacity Color Barcode, HCCB) négy vagy nyolc különböző színben pompázik. Apró, színes háromszögekből áll, amelyek mindig fordítva állnak, mint a mellettük lévő.

Baleset történt a genfi Európai Nukleáris Kutatóközpontban

Tudomány - 2007-04-06

Baleset történt a genfi székhelyű Nukleáris Kutatás Európai Szervezete (CERN) kutatási központjában, a kontinens legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetében, emiatt várhatóan a tervezettnél később kezdődhetnek a részecskegyorsítóban végzendő kísérletek - közölte a CERN sajtóosztálya.

16 milliárdos űripari tesztközpont épül a Zsámbéki-medencében

Tudomány - 2007-04-04

A Talentis Zrt. irányításával létrehozott Talentis csoport az idén 16 milliárd forint összértékű fejlesztést indít a Zsámbéki-medencében - jelentette be Takács Ernő, a holding elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A Talentis Zrt. és a Bonn Magyarország Kft. szerdán aláírt megállapodásával a Talentis program első projektjeként a holding űripari technológiai- és tesztközpont létrehozását kezdi meg 2007-ben.

K+F és innováció: 500 milliárd forint közfinanszírozás

Tudomány - 2007-03-30

A kutatás-fejlesztési (K+F) és innovációs programok közfinanszírozására 2007-2013. között mintegy 500 milliárd forint forrás célirányos befektetésére lesz lehetőség - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH).

Közlemény Magyarország középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiájáról

Tudomány - 2007-03-19
  A Magyar Innovációs Szövetség 2007. február 20-i közgyűlésén örömmel üdvözölte a GKM szakállamtitkárának azt a bejelentését, mely szerint a kormány másnap várhatóan elfogadja Magyarország középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiáját. Szövetségünk aggodalmát fejezi ki, ugyanis a régóta várt stratégiát a kormány nem fogadta el.

 Prostituáltakon is tesztelik az AIDS-vakcinát

Tudomány - 2007-02-20

Egy New Jerseyben (Egyesült Államok) működő gyógyszercég nyolc országban háromezer emberen teszteli új AIDS-ellenes készítményét, köztük a Dominikai Köztársaságban, ahol főként prostituáltak vállalkoztak a négy éven át tartó kísérletre.

Átadták a Talentum Akadémiai Díjakat

Tudomány - 2007-02-18

Öt évvel ezelőtti alapítása óta hagyományosan minden év februárjában az Akadémia Felolvasótermében adja át az MTA elnöke a kitüntetéseket. A díjat évente három olyan fiatal kutató veheti át, aki a tudomány és társadalom számára egyaránt kiemelkedő fontosságú munkát végzett.

 Egységesítik a magyarországi digitális gyűjteményeket

Tudomány - 2007-02-15

Tavasszal megkezdődik a magyarországi, digitális gyűjteménnyel rendelkező intézmények adatbázisainak ellenőrzése - közölte az európai uniós projektben részt vevő Nemzeti Digitális Adattár (NDA) sajtóreferense. Kató Linda  az MTI-nek elmondta: a kulturális intézmények digitális gyűjteményeit annak érdekében nézik át, hogy az ott tárolt adatok megfeleljenek az egységes uniós szabványnak.

Mikrohullámú sütőben fertőtleníthetőek a mosogatószivacsok

Tudomány - 2007-01-25

Az otthoni ételmérgezések megelőzhetőek lennének, ha a mosogató szivacsokat naponta 2 percig mikrohullámú sütőben melegítve sterilizálnák, ez ugyanis elegendő ahhoz, hogy a hőhatás megölje a szivacsokban, dörzsikben illetve konyharuhákban tenyésző kórokozók 99 százalékát - állítják amerikai tudósok.

Évtizedes sejtést igazoltak a Műegyetemen

Tudomány - 2007-01-24

Magyar találmány szerepel a Mathematical Intelligencer című, tekintélyes nemzetközi folyóirat legújabb számának címlapján. Utoljára 1979-ben fordult elő ilyen, amikor a Rubik kocka volt a címlapsztori. Ezúttal a Gömböc váltott ki nemzetközi elismerést.

 Deloitte: nő az igény a videó tartalmak mobilról való továbbítására

Tudomány - 2007-01-22

 Bár a mobiltávközlési szektor egyik legnagyobb reménysége a mobil televízió, az optimizmus alaptalan lehet - véli a Deloitte, tanulmányában, amelyben rámutat: ahelyett, hogy a televíziót próbálná a mobiltelefonba integrálni, a szektornak inkább az adatáramlás megfordítására kellene koncentrálnia, tehát a videó tartalom telefonról televízióra vagy egyéb, megfelelő monitorral rendelkező eszközre történő továbbítására.

Deloitte: az idén az internet elérheti kapacitásának csúcsát

Tudomány - 2007-01-20
Az idén az internet  elérheti kapacitásának csúcsát, aminek oka részben a kereslet  robbanásszerű emelkedése lesz a növekvő mozgókép forgalom miatt,  részben pedig az, hogy nem építenek ki elég új kapacitást a  szolgáltatók.    
hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza