Eörsi Mátyás sajtóközleménye Orbán Viktor strasbourgi beszédéről

Vélemény - 2006-10-28

 Áder János (Fidesz) egy péntek reggeli kereskedelmi TV-ben adott interjújában azt állította, hogy Eörsi Mátyás és más kormánypárti politikusok ismét alaptalan vádat, alaptalan rágalmat fogalmaztak meg Orbán Viktorral szemben”, hiszen Orbán Viktor strasbourgi szavai - nem szabad segédkezet nyújtani - semmiképpen sem érthető úgy, hogy Orbán Viktor a támogatások visszavonására szólította volna fel az Európai Uniót.

Az igazság kiderítése szempontjából a leghitelesebb forrás Orbán Viktor személyes honlapja lehet (www.orbanviktor.hu). Ennek már a címe sem segédkéz nyújtásról szól, hanem, idézzük: Orbán Viktor: ne nyújtson segítséget hazug kormányoknak az EU”.

 

Tudomásul vettem, hogy Hans-Gert Pöttering úr, az EPP frakcióvezetője is cáfolta Orbán Viktor szavainak az értelmezését. Sajnáltam ugyanakkor, hogy Pöttering úr elmulasztotta Orbán Viktor szavainak helyes értelmezését megadni, holott ez sokat segített volna a vita megoldásához.

 

A tegnapi nap levelet intéztem Pöttering úrhoz, amelyben a segítségét kértem. Választ várok arra, hogy az Európai Unió támogat-e kormányokat, vagy csak országokat támogat? Választ várok arra is, hogy miként támogatja az Európai Unió a tagországokat, amelyek eltérőek a pénzügyi támogatástól? Meggyőződésem, hogy Pöttering úr válasza sokat segíthet ahhoz, hogy Orbán Viktor szavait a magyar közvélemény helyesen értelmezze.

 

Természetesen továbbra is fenntartom a meghívásomat Orbán Viktor úr részére, hiszen ki más tudná hitelesebben értelmezni saját mondatait, mint ő maga?

 

Bízom benne, hogy Orbán Viktor elfogadja a meghívást az Európai ügyek bizottsága ülésére, és ezzel az amúgy is túlterhelt belpolitikai helyzetben egy kellemetlen vitát megnyugtatóan lezárhatunk.

 

Eörsi Mátyás