Német külügyminiszter: rendkívül aggasztó az új kínai nemzetbiztonsági törvény

Vélemény - 2020-07-01

Rendkívüli módon aggasztó az új kínai nemzetbiztonsági törvény, és Hongkong autonómiáját kikezdő alkalmazása hatással lesz az Európai Unió és Kína kapcsolatára - nyilatkozott a német külügyminiszter szerdán Berlinben.

Heiko Maas a ZDF országos köztelevíziónak elmondta, hogy a kínai nemzetbiztonsági törvény bevezetése próbára teszi az Európai Unió külpolitikáját. A Hongkong önállóságát fokozatosan felmorzsoló jogszabályra tagállami különutak helyett egységesen kell reagálni. Az uniós tagországok közösségének közös hangon kell megszólalnia, mert csak együtt lehet érvényesíteni az európai érdekeket és értékeket, a tagországok külön-külön nem elég erősek ehhez - mondta a német külügyminiszter.

Az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségének átvétele alkalmából készített interjúban a politikus kiemelte: a német soros elnökség legfőképpen azért küzd, hogy a tagállamok a lehető leggyorsabban megállapodjanak a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló pénzügyi alapról.

"Nagyon szorít az idő", a járvány miatti válságot különösen megszenvedő tagoknak, köztük Olaszországnak és Spanyolországnak sürgősen el kell juttatni a segítséget - tette hozzá.

A legfontosabb ügyek közé tartozik a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés is - mondta a német diplomácia vezetője. A soros elnökség egyik kiemelt törekvését vázolva hozzátette: el kell érni, hogy "elzárják a pénzcsapot" a jogállamiság elvét súlyosan megsértő tagállami kormányok előtt.