Ügyvédje szerint Szaddám Husszeint vagy halálra ítélik, vagy újra elnök lesz

Vélemény - 2006-11-02

Szaddám Huszeint vagy halálra ítélik emberiesség ellen elkövetett bűnei miatt, vagy ismét elnök lesz belőle - jelentette ki a megbuktatott iraki diktátor egyik védőügyvédje.

"Szaddám két okból fog kijönni a börtönből: vagy az elnöki tisztség vár rá, vagy a sírgödör" - mondta a volt iraki elnök védőcsapatának tagja, Busra al-Halíl libanoni ügyvédnő szerdán Bejrútban. Szaddám Huszein védői kedden Ammánban közölték, hogy levelet írtak George W. Bush amerikai elnöknek, amelyben figyelmeztettek az erőszak kiszélesedésének valószínűségére Irakban, amennyiben a volt elnököt halálra ítélnék.

 

Szaddám Huszein és hat vádlott-társa jelenleg Bagdadban a kurdok elleni 1987-es és 1988-as hadjárat miatt áll bíróság előtt. A 148 síita 1982-es kivégzése miatt folyó első perben még nem született ítélet.

 

Ez utóbbi ítéletet valószínűleg november 5-én, két nappal az amerikai kongresszusi választások előtt hozzák meg.

 

Halíl véleménye szerint az időpont arra utal, hogy a Bush-kormány a pert választási propagandacélokra akarja kihasználni. Az ügyvédnő közlése szerint a védők fellebbezéssel fognak élni, ha a bíróság halálra ítélné Szaddám Huszeint.

 

 

(MTI)