Egészségügy

Eredmények megjelenítése 1221-től 1240-ig 1253 találatból.

Továbbra is az SZDSZ a reform garanciája

Egészségügy - 2006-12-30

A konzervatív és szocialista egészségpolitikusok, a Fidesz és az MSZP volt egészségügyi miniszterei december 27-i nyilatkozataikkal újra megerősítették az SZDSZ elhatározását, mellyel élére állt az egészségügyi reformnak.  – olvasható Horn Gábor közleményében.

Hogyan működik majd az egészségügy?

Egészségügy - 2006-12-19

A kiemelt kórházak kapacitásuk egy részét garantáltan megkapják, ezen felül pedig pályázatnak további ellátási kapacitásokért a regionális egészségügyi tanácsnál. A területi kórházak általános ellátást nyújtanak a jövőben. Ezekre a kapacitásokra (ágyszámokra) pályázhatnak, ám ezekben az intézményekben a jövőben hangsúlyosabb lesz a rehabilitáció és a krónikus ellátás.

Módosították az egészségügyi törvényeket

Egészségügy - 2006-12-12

Az Országgyűlés hétfői ülésén 201 igen és 160 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta azt a több egészségügyi jogszabályt módosító törvényt, amely szabályozza a vizitdíj és a kórházi napidíj mértékét, a kedvezményezettek körét és a várólisták rendszerét.

Ágyszámcsökkentés: 4312 aktív ágy szűnik meg, egy részük végleg

Egészségügy - 2006-12-05

Az egészségügyi szolgáltatóknál 4312 aktív kórház ágy kerül ki az ellátásból, amelyből 1586 végleg megszűnik - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára. Ebből az ágyszámból 2155 a krónikus ellátást, míg 571 a járóbeteg-ellátást fogja szolgálni a jövőben - tette hozzá Horváth Ágnes.

Parlagfű-helyzet: romlás évről évre

Egészségügy - 2006-12-03

  A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület Parlagfű Fórumot tartott parlamenti képviselők, szakegyetemek professzorai, minisztériumi és hatósági szakemberek, civil szervezetek részvételével. Elemezni kívántuk az okokat, hogy a parlagfű pollenkoncentrációját évek óta miért nem sikerül érdemben csökkenteni és csak a fagyok beállta hozza meg betegek számára az eredményt.

Karcsúsító kúrán a Kenézy kórház

Egészségügy - 2006-12-02

A Kenézy Gyula-kórházban évente 1,3 millió járó- és 54 ezer fekvőbeteget kezelnek, ezzel Kelet-Magyarország legnagyobb ilyen jellegű intézménye. Míg a kórháznak 2002-ben még 600 millió forintos pénztartaléka, és 60 millió forintos fizetetlen számlatartozása volt, addig mára az arány megfordult.

Calicivírus a kaposvári kórházban: látogatási tilalmat rendeltek el

Egészségügy - 2006-12-01

Calicivírus-fertőzést mutattak ki a vizsgálatok csütörtökön Kaposváron, a Kaposi Mór Oktatókórházban; eddig nyolc betegnél bizonyosodott be a fertőzés - közölte Papp Erzsébet, a fertőző osztályt vezető-főorvos. A fertőzésre a kórházban naponta végzett fertőzésvizsgálatat során derült fény - tette hozzá.

Február 15-től kell vizitdíjat fizetni

Egészségügy - 2006-11-30

A kormány döntése értelmében 2007. február 15-től kell egységesen 300 forintos vizitdíjat fizetni - jelentette be Danks Emese, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint mintegy négymillióan részben vagy egészben mentesülnek a vizitdíj fizetése alól.

Medián: nőtt az egészségügyi rendszerrel való elégedettség

Egészségügy - 2006-11-24

Az egészségügyi rendszerrel való elégedettség mérőszáma az augusztusi 30 pontról novemberre 43 pontra emelkedett - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből. A kutatás eredménye azt is mutatja, hogy az egészségügy egyes elemeivel az emberek jóval elégedettebbek, mint az ellátás egészével.

Felfedezték az Alzheimer-kór fő okát

Egészségügy - 2006-11-22

Az Alzheimer-kórnak különféle kockázati tényezői léteznek, ám kanadai kutatók megtalálták a mindegyik hátterében meghúzódó legfőbb okot, ami nem más, mint az oxigénhiány - olvasható a The New Scientist című angol tudományos hetilap honlapján.

Elfogadták a gyógyszerellátásról szóló törvényt

Egészségügy - 2006-11-21

Az Országgyűlés hétfői ülésén 195 igen, 160 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a gyógyszerellátásról szóló törvényt, amely bizonyos, vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli forgalmazását is lehetővé teszi.

Hol zárnak be a kórházak? - Kilencezerrel kevesebb ágyszám

Egészségügy - 2006-11-13

Folyik a lobbyharc a kórházak bezárását, átalakítását illetően. A kórházigazgatókkal pénteken ismertették az Egészségügyi Minisztérium terveit. Eszerint 48 "súlyponti", biztosan talpon maradó kórház szerepel a minisztériumi, értesült a Népszabadság.

Innovatív gyógyszergyártók: a törvénytervezet hátrányos az iparnak

Egészségügy - 2006-11-08

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a gyógyszergazdaságossági törvénytervezet a gyógyszeriparra olyan mértékű terheket ró, amely lehetetlenné teszi annak hatékony működését, a jelenlegi szintű gyógyszerellátás fenntartását és az eddigi magas színvonalú szolgáltatásokat.

Nem szabad eleve lehetetlenné tenni a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást

Egészségügy - 2006-11-08

 Az Egészségügyi Minisztérium egyetért az Országos Kereskedelmi Szövetség november 4-én megjelent nyílt levelében foglaltakkal.

Három XDR-es tuberkulózisos beteget tartanak nyilván Magyarországon

Egészségügy - 2006-11-07

Magyarországon három olyan tuberkulózisban (tbc) szenvedő beteget tartanak nyilván, akikben a baktériumok ellenállnak a gyógyszeres kezelésnek - mondta el Kovács Gábor főorvos sajtótájékoztatón.

Jövő héttől kérhető az influenza elleni oltás

Egészségügy - 2006-11-03

Jövő héttől a házi orvostól kérhető és a patikákban megvásárolható az influenza elleni védőoltás - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal szóvivője.

A madárinfluenza-vírus mutációja terjed Kínában

Egészségügy - 2006-11-02

A H5N1 madárinfluenza-vírus olyan új változata terjed Kínában, amely ellenáll az államilag kötelezővé tett baromfi védőoltásnak. A piacon árult látszólag egészséges baromfiban egyre gyakoribb Fucsien-vírustörzs azért is veszélyes, mert nincs még ellene védőoltás.

MDF: vizitdíjfizetésnél az egészségi állapot legyen a meghatározó

Egészségügy - 2006-11-02

A Magyar Demokrata Fórum javaslata szerint a vizitdíj fizetésénél inkább az egészségi állapot, mint a szociális helyzet legyen meghatározó. Pusztai Erzsébet azt indítványozta, azoknak ne kelljen vizitdíjat fizetniük, akik krónikus betegségben szenvednek, és bármikor állapotromlás következhet be náluk.

Véget ér a szocializmus az egészségügyben - ki járhat ingyen orvoshoz?

Egészségügy - 2006-10-31

Az Országgyűlésben kedden egyebek között a vizitdíjról és a kórházi napidíjról volt szó. A szakminiszter szerint a második reformtörvénnyel véget ér a szocializmus a magyar egészségügyben is, míg az ellenzék számos ponton kritizálta a vizitdíj intézményét.

Hatvani-díjat kapott:  Dr. Záborszky Zoltán professzor

Egészségügy - 2006-10-29

Orvosi diplomája megszerzését követően 1957-ben szakvizsgázott általános sebészetből, majd traumatológiából szerzett szakvizsgát. 30 évet dolgozott a Központi Katonai Kórház Baleseti Sebészetén. Számos hazai és külföldi kurzuson bővítette szakmai tudását. Széles érdeklődésének megfelelően több területen végzett kutatómunkát.