EU

Eredmények megjelenítése 1661-től 1680-ig 2006 találatból.

 Az innováció a fejlődés kulcsa!

EU - 2011-01-16

Hatékony innovációs politika nélkül a fejlődés elképzelhetetlen az Európai Unióban - hangsúlyozták Brüsszelben az  EU jövője  című konferencián. Martin Schulz, a szociáldemokrata frakció elnöke szerint, a párt nevéhez, oly szorosan kötődő progresszív politikát kell folytatni, akkor is, ha innovációról van szó. Herczog Edit úgy véli, elsősorban az innovációt is sújtó pénzhiányra kell megoldást találnia a közösségnek.

 Az Európai Bizottság bírálja Magyarországot.

EU - 2011-01-10
A kolontári vörösiszap katasztrófa körülményeit október óta vizsgálják hazai és uniós szinten is. Az Európai Parlament képviselői - így Tabajdi Csaba is - számos alkalommal fordultak írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz ebben a témában. A válaszból kiderül, hogy Brüsszel az elkövetkező hónapokban vitát tervez folytatni az Európa számára levonható tanulságokról.

Magyarország erős kohéziós politikában érdekelt

EU - 2011-01-08

Magyarországnak kiemelten fontos, hogy uniós elnöksége idején megőrizze a kohéziós politika súlyát és szerkezetét - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnap az Európai Unió, vezető lapjait képviselő újságíróknak tartott sajtótájékoztatón.

Európa megújulása

EU - 2011-01-07

"Csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak: Európa megújulása" - fogalmazott Orbán Viktor az Európai Unió soros elnökségének ünnepélyes átvétele során a Parlamentben.

A magyar elnökség célja az erős Európa

EU - 2011-01-07

A megfelelő és sikeres válasz az előttünk álló, példa nélküli közös kihívásokra nem a kevesebb, hanem a több Európa. Erről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszélt január 5.-én, mintegy félszáz, Brüsszelbe akkreditált külföldi újságíró előtt Budapesten.

Barroso: Magyarázatot fogok kérni Orbántól

EU - 2011-01-05

Az Európai Bizottság elnöke José Manuel Barroso a magyar médiatörvény tisztázását kéri Orbán Viktortól a héten esedékes találkozón – írja a Bloomberg. Barroso ripotereknek beszélt Brüsszelben arról, hogy a magyar miniszterelnöknek a szabályozással kapcsolatos a kétségeit is megemlíti.

Vizsgálja az Európai Bizottság a válságadót

EU - 2011-01-03

A Wirtschaftsblatt információi szerint az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Magyarországon bevezetett válságadó kapcsán.A lap szerint az Európai Bizottság már decemberben megkezdte a válságadók vizsgálatát, vagyis a multinacionális cégek panasza nem volt hiábavaló. A jelek szerint a szervezet már októberben, a vonatkozó törvény hatályba lépését követő második napon érdeklődött a magyar kormánynál a válságadókkal kapcsolatban és a kabinet decemberben válaszolt is a felmerült kérdésekre.

Multik lázadása

EU - 2011-01-02

Szankciókat követel a magyar kormány ellen tizenhárom jelentős európai nagyvállalat elsőszámú vezetője a különadók, és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt - írta a hétvégén a Die Welt című német lap online kiadása egy december 15-én íródott közös levélre hivatkozva.

Még évekig Magyarország lehet az unió balkáni határa

EU - 2011-01-01
Meglehet, még hosszabb ideig Magyarország marad a Balkán egésze felé az Európai Unió schengeni határa. Ugyanis a napokban Németország és Franciaország nyilvánvalóvá tette: blokkolni kívánja Bulgária és Románia belépését a schengeni övezetbe. A két ország belügyminisztere erről levélben tájékoztatta Cecilia Malmström belügyi biztost.

A görögöknek és a portugáloknak nincs helyük az eurózónában?

EU - 2010-12-29

Görögországnak és Portugáliának az eurózónán kívül kellene maradniuk, gazdaságaik ugyanis nem elég felkészültek arra, hogy a közös európai valutát használják" - minderről Ivan Miklos a cseh Hospodarské noviny nevű gazdasági lapnak nyilatkozott a bolgár forrás szerint.

Eurómentési mechanizmus készül?

EU - 2010-12-24
A nemzetközi pénzpiacok lebecsülik Portugáliának és Spanyolországnak azt a képességét, hogy megbirkózhassanak az államadósságukkal és ösztönözzék a gazdasági növekedést.Ezt az Európai Bizottság monetáris ügyekben illetékes biztosa jelentette ki a Helsingin Sanomat című finn lapnak nyilatkozva.

Vizsgálja az EU a Malév állami támogatását

EU - 2010-12-22

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Malévnál az állami támogatások ügyében, amelyek sérthetik az közösség szabályait – írja a Bloomberg a bizottság közleményére hivatkozva.

A bizottság gyanúja szerint a magyar állam tőkeinjekcióval, kedvező kölcsönökkel és adóhalasztásokkal kedvezőbb pozícióba hozta a nemzeti légitársaságot más piaci szereplőkkel szemben, amely sérti az uniós versenyszabályokat.

A gázár Európában nem politikai döntés kérdése

EU - 2010-12-22

Bár a politika szereti elhitetni az emberekkel, hogy egy varázsütéssel csökkenti a gázárakat, Európa azonban afelé halad, hogy ez piaci kérdés maradjon  – fogalmazott Herczog Edit az Országgyűlésben kedden. Mindenki számára elérhető, megfizethető és környezetbarát energia kell, összegezte az EP-képviselő az európai energiapolitika kihívásait, melyek a 2011-ben esedékes uniós magyar elnökségre is feladatokat rónak.

Maradhatnak az egészségkárosító rovarirtók?

EU - 2010-12-21

    Az Európa Tanács 2010. december 20-i ülésén a mérgező, egészségünket veszélyeztető biocidok (rovar- és rágcsálóirtó, valamint fertőtlenítő szerek) piacon tartása mellett foglalt állást. A Tanácsi Közös Álláspont jelentős visszalépés az Európai Parlament (EP) által szeptemberben megszavazottakhoz képest.

Új fejezet az európai integráció folyamatában - Az Európai Parlament megszavazta az állampolgári kezdeményezés életbeléptetését

EU - 2010-12-16
Schöpflin György európai parlamenti képviselő (Fidesz) a témához való hozzászólalásában kiemelte: az állampolgári kezdeményezés intézményének életbeléptetése kétségtelenül az európai integráció legfontosabb fejleményei közé tartozik, egyrészt mert a hatalom szélesebb körben történő megosztását segíti elő az Európai Unión belül, másrészt mert magában hordozza az európai politika megújulásának lehetőségét is.

 Az Európai Parlament elfogadta a 2011-es uniós költségvetést

EU - 2010-12-16
Az Európai Unió történetében először született meg az Unió költségvetése a Lisszaboni Szerződés szabályai szerint az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén. Surján László szerint a költségvetés elfogadásával az egy hónapja húzódó politikai válság a végéhez ért, azonban az számos tanulságot tartalmaz az európai döntéshozók számára.

A gazdasági kormányzás európai összehangolása a magyar soros elnökség kiemelt feladata

EU - 2010-12-16
A gazdasági kormányzás európai szintű összehangolása és az európai érdekek egységes képviselete lesz a soron következő magyar uniós elnökség egyik fő feladata  - emelte ki felszólalásában Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő az EP szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

A magyar kormány törekedjen az uniós fejlesztési források megőrzésére

EU - 2010-12-15
A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott uniós tagországok felzárkózásának kulcsa az Európai Unió Kohéziós Politikája, amely az EU jelenlegi hosszú távú költségvetésének legjelentősebb tétele. A korábban csatlakozott kevésbé fejlett uniós államok példája bizonyítja, hogy a több költségvetési cikluson át folyósított támogatások megfelelő felhasználásával jelentős mértékben képesek voltak felgyorsítani országuk fejlődését.

Szerbia vízummentességét fenn kell tartani!

EU - 2010-12-15
Az Európai Parlament december 13-i. esti plenáris ülésén Szerbia és Macedónia vízumliberalizációs rendszerét érintő kérdéseiről tartottak vitát. Bár 2009 decembere óta az Európai Unió és a két délkelet-európai állam között vízummentesség áll fenn,  mégis  egyre magasabb az ezekből az országokból érkező, régi uniós tagállamokban menedékjogot kérők száma.

A vízummentesség megkönnyíti a kapcsolattartást

EU - 2010-12-15

Örömteli, hogy a vízumliberalizációnak köszönhetően nőtt az Európai Unió területére beutazók száma Szerbiából és Macedóniából - mondta az EU vízumpolitikájáról rendezett  parlamenti vitában Göncz Kinga. A szocialista EP-képviselő szerint tájékoztató kampányokkal, az emberkereskedelem elleni hatékonyabb fellépéssel megakadályozható, hogy a nyugat-balkáni országokból menedékkérők érkezzenek a tagállamokba.