EU

Eredmények megjelenítése 1681-től 1700-ig 2006 találatból.

A Duna nem tárgya, hanem csak névadója a Duna Régió Stratégiának

EU - 2010-12-14

Az Európai Uniót alapító országok összetartozásának jelképe a Rajna volt, az Unió bővítésének jelképe pedig a Duna lehetne.

A Duna térség országai között azonban kulturális téren nagyobbak a különbségek és elevenebb a múltban egymásnak okozott sérülések emléke. Akadozik az együttműködés, keveset tudunk és kevéssé érdeklődünk szomszédaink iránt. A Duna Eurorégió létrehozása kivételes alkalom arra, hogy ezen változtassunk.

Rehn: nincs szó a deficitszámítás változásáról nyugdíjügyben

EU - 2010-12-13

Levelet intéz a héten Brüsszelben találkozó európai uniós állam- és kormányfőkhöz José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a nyugdíjak elszámoltathatóságának kérdésére is kitérve - jelentette be hétfőn Brüsszelben a politikus szóvivője.

Elfpogadták a jövő évi uniós költségvetés főbb sarokpontjait

EU - 2010-12-09
Szerdán elfogadta az Európai Parlament költségvetési bizottsága a jövő évi uniós büdzsé főszámait. A költségvetési keret részleteit jövő héten tárgyalja a testület, melyet a parlament egészének is meg kell majd szavaznia.

Lehetséges az olajmentes jövő?

EU - 2010-12-08
- Az Európai Parlament éves nagyrendezvényén video-konferencia keretében előadást tartott az Egyesült Államokban élő, magyar származású Oláh György, akinek a kémia területén végzett kutatásait 1994-ben Nobel-díjjal ismerték el. Oláh György kutatásai egy fenntartható metanol-gazdaság kiépítésére irányultak.

Dr. Navracsics Tibor az EP Jogi Bizottsága képviselőivel tárgyalt a Parlamentben

EU - 2010-12-08

- A januárban kezdődő soros magyar EU-elnökség igazságügyi prioritásait ismertette az Európai Parlament Budapesten tájékozódó Jogi Bizottsága (JURI) képviselőivel Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Javaslat egy hatékony uniós katasztrófabiztosítási rendszer felállítására

EU - 2010-12-08

Kristalina Georgieva nemzetközi együttműködésért, humanitárius segélyezésért és válságkezelésért felelős biztos valamint Áder János európai parlamenti képviselő (Fidesz) december 7-én, hivatalos találkozó keretében egyeztettek egy új európai katasztrófabiztosítási rendszer koncepciójáról Brüsszelben.

Brüsszelhez fordulnak az osztrákok a magyar válságadó miatt

EU - 2010-12-05

A magyar válságadó előnyben részesíti a magyar tulajdonú vállalatokat, így ellentétes az uniós versenyszabályokkal – írja a Die Presse csütörtöki számában. Az osztrák vállalatok addig lobbiztak az adó ellen, míg egyik EP-képviselőjük az Európai Bizottsághoz fordul jogorvoslatért.

 Pozitívan diszkriminálnák a kicsiket

EU - 2010-12-03
Európában előfordul, hogy 100 napot is kell várnia egy vállalkozónak, hogy a jogos pénzéhez jusson – összegezte a friss tapasztalatokat Herczog Edit egy csütörtöki kisvállalkozási konferencián. Ennek köszönhetően éves szinten 450 ezer állás és 25 milliárd eurónyi jövedelem kerül veszélybe – figyelmeztetett a szocialista EP-képviselő.

Egyetértésben az uniós intézmények: Romastratégiára van szükség

EU - 2010-12-02

Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának tegnapi és mai közmeghallgatásán került bemutatásra Járóka Lívia európai parlamenti képviselő (Fidesz) által készített, a romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégiával kapcsolatos jelentés. A közmeghallgatáson jelenlevők egyetértettek: összeurópai prioritás a romák társadalmi befogadásának előmozdítása és egy európai romastratégia megalkotása.

Komoly előrelépés az utasjogok terén - Megszülethet a busszal utazók jogairól szóló rendelet

EU - 2010-12-02
Az Európai Parlament és a Tanács november 30-i éjszakai egyeztetésén megállapodott arról a dokumentumról, mely a busszal utazók jogait kívánja rendezni egy, a tagállamokban is közvetlenül hatályos uniós jogszabályban.

Meg kell védeni a kohéziós politika alapkövét, az európai szolidaritás eszméjét

EU - 2010-12-01
Sikeresen védte ki az EP Regionális Fejlesztési Bizottsága a kohéziós politika jövője elleni első nagy támadást. A szakbizottság tegnapi ülésén szavaztak A GDP-n innen és túl – a haladás mérése változó világunkban  című véleményről.

Bizottsági "igen” a jelentésre

EU - 2010-11-30
Az Európai Parlament alkotmányügyi szakbizottsága kedden egyhangúlag, (25-0-0 arányban) elfogadta a szocialista-demokrata Gurmai Zita és a néppárti Alain Lamassoure jelentését az európai polgári kezdeményezésről.

Az Európai Unió Bíróságához kerülhet a Szamos-Kraszna tározó ügye

EU - 2010-11-29
2010. november 10-én dr. Bagó Zoltán Európai Parlamenti Néppárti képviselő részvételével az EU Parlament Petíciós Bizottsága megtárgyalta a Szamos-Kraszna közti árapasztó tározó EU által támogatott építésével kapcsolatos panaszt, amit több, mint 100 gazda nevében a Nemzeti Jogvédő Szolgálat partner ügyvédje, dr. Szathmáry Géza nyújtott be a Bizottságnál.

A magyar prioritásokról beszélt az EU-nagykövet Brüsszelben

EU - 2010-11-27

A 2011 első felében megvalósuló magyar uniós elnökség legfőbb törekvéseit vázolta fel Brüsszelben Györkös Péter nagykövet. A magyar elnökség prioritásai négy területre összpontosulnak: a gazdasági növekedés és foglalkoztatottság, az erős uniós politikák, a polgárbarát Európai Unió, valamint a szomszédságpolitika és a bővítés folytatása.

Tabajdi: Fejlesztésekkel az éghajlatváltozás ellen!

EU - 2010-11-25

Az EU abban az esetben válhat ismét igazodási ponttá a klímaváltozás elleni küzdelemben és szerezheti vissza vezető szerepét, ha a megújuló energiaforrások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési ráfordítások terén, a zöld munkahelyek létrehozásában, az intelligens energiahálózatok kiépítésében, azaz a zöld ipari forradalom végrehajtásában konkrét eredményeket ér el.

Elkerülhető lenne a bányák bezárása

EU - 2010-11-25

–  Az Uniónak nagyon óvatosnak kell lennie, amikor egy ilyen meghatározó szektorra vonatkozó döntést kíván meghozni  – fogalmazott Herczog Edit a Bizottság által sürgetett, 2014-re tervezett bányabezárások kapcsán. A képviselő szerint a zöld növekedés programja nem járhat olyan döntésekkel, amelyek komoly gazdasági és társadalmi problémákat okoznak.

Orbán Viktor a lengyel államfővel tárgyalt

EU - 2010-11-21

Orbán Viktor a NATO-csúcstalálkozón kétoldalú egyeztetést folytatott Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel a közép-európai stratégiai együttműködés fontosságáról.

 Kihívások előtt a magyarok

EU - 2010-11-18

„Kihívásokkal teli időben veszik át az elnökséget, mindig ezt mondjuk, de most tényleg igaz.” José Manuel Barroso , az Európai Bizottság ezekkel a szavakkal indította el Brüsszelben azt a nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen vontak mérleget az EU és Magyarország vezetőinek a tárgyalásairól.

A magyar elnökségre marad az Unió 2011. évi költségvetésének elfogadása

EU - 2010-11-16

Jelentősen megnövekedtek a jövő évi magyar soros elnökség feladatai. Tegnap éjfélig nem sikerült a Tanács és az Európai Parlament delegációinak egymással megállapodniuk a jövő évi uniós büdzsé sarokszámaiban.   Ezért az Európai Bizottságnak új költségvetési tervezetet kell benyújtania, s ennek szabályszerű átfutása okvetlenül áthúzódik a jövő évre.

Véget nem érő küzdelem

EU - 2010-11-14

Az emberi jogokért és az esélyegyenlőségért vívott küzdelem soha nem érhet véget: ébernek kell maradnunk, és továbbra is harcolnunk kell a hátrányos megkülönböztetés, a szegénység és a populista látszatintézkedések ellen - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a Szocialista Internacionálé Nőszervezetének tanácsülésén pénteken. A kétnapos párizsi rendezvény témája a gazdasági válság és a szegénység elleni küzdelem.