EU

Eredmények megjelenítése 1721-től 1740-ig 1917 találatból.

Osztrák-görög kezdeményezés: Nyugat-Balkán az EU-ban 2014-ben

EU - 2010-01-27
Ausztria és Görögország diplomáciai kezdeményezést tett, hogy Nyugat-Balkán valamennyi országa 2014-ben az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. Javaslatukat továbbították az EU külpolitikai főképviselőjének és a tagországok külügyminisztereinek. A felvételt az első világháború kezdetének 100. évfordulóján ejtenék meg.

Zöld utat kapott 25 EU-biztosjelölt

EU - 2010-01-21

Csütörtökre zöld fényt kapott az őt meghallgató európai parlamenti szakbizottságtól mind a 25 EU-biztosjelölt, és már csak az új bolgár jelölt jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy az Európai Parlament elé terjesszék szavazásra az új összetételű Európai Bizottságot, az EU legfőbb végrehajtó testületét.

Korrupciós vádak érték Barroso segélyezési jelöltjét.

EU - 2010-01-13
A személyével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak árnyékot vetettek Rumiana Jeleva európai parlamenti meghallgatására január 12.-én, Brüsszelben.

Használt autó az Unióból: feleannyiszor kell a hatósággal találkozni, mint két éve

EU - 2010-01-04

- Az ombudsman fellépése nyomán lényegesen egyszerűsödött, de még mindig bonyolult az Európai Unióból származó használt gépjárművek forgalomba helyezése. Szabó Máté szerint további egyszerűsítésre volna szükség, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a folyamat gyorsítását, valamint az elektronikus regisztrációs adóeljárás bevezetését javasolta.

Tisztább lesz a Velencei-tó

EU - 2009-12-30
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kézhez kapta az Európai Bizottság jóváhagyását a Székesfehérvár és térségének szennyvízelvezetési programját célzó magyar nagyprojektre. A mostani döntéssel immár 16 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, mellyel Magyarország az Európai Unióban egyedülállóan teljesít! Az elfogadott beruházások összes támogatási értéke meghaladja a 611 milliárd forintot, teljes beruházási értékük pedig a 883 milliárdot.

Uniós forrásokból korszerűbb oktatási és nevelési körülmények

EU - 2009-12-09

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programja az elmúlt ötven év legnagyobb iskola- és óvodafelújítási programja, amelynek keretében 2011-ig 365 óvoda és iskola korszerűtlen épületének felújítása, bővítése valósul meg, 105 milliárd forint értékben. Az écsi és ravazdi óvoda korszerűsítését, valamint az écsi általános iskola bővítését és felújítását több mint 330 millió forint uniós és kormányzati támogatás segítette.

Eurostat:   Újra van infláció az euróövezetben

EU - 2009-12-07

Visszatért az infláció az euróövezetbe, novemberben az Eurostat első becslése szerint az árak 0,6 %-al emelkedtek egy év alatt.Ez az első alkalom tavaly április óta, hogy emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, októberben még 0,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Negyedik alkalommal tárgyalt az Európai Tanács Kaposvárott

EU - 2009-12-03
Negyedik alkalommal rendezték meg az "EU Negotiation Moot Tárgyalási Szimuláció" Kaposvárott november 26. és 29. között. A csaknem 30 egyetemista diák egész hétvégés teljesítményét szakmai zsűri értékelte. A legkiválóbb diplomatáknak pénzügyminisztériumi, országgyűlési, és újságíró gyakornoki pozíciókat és ösztöndíjakat ajánlottak fel.

Fazakas Szabolcsot jelölték az Európai Számvevőszék új magyar tagjának

EU - 2009-11-27

Bajnai Gordon miniszterelnök Fazakas Szabolcsot, volt minisztert, volt országgyűlési majd európai parlamenti képviselőt, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzés szakbizottságának volt elnökét jelölte az Európai Számvevőszék új magyar tagjának.  A miniszterelnök a jelölést megelőzően Dr. Kovács Árpáddal, az Állami Számvevőszék elnökével konzultált, aki számvevőszéki és szakmai szempontból alkalmasnak találta a jelöltet.

A klímaváltozás elleni küzdelem egyben lehetőség Magyarország zöld felzárkózására.

EU - 2009-11-26
A közép-európai uniós tagállamok elkötelezetten támogatják az unió klímapolitikai céljait. Az EU vállalása, amely szerint az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ra 20%-al kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest, teljesíthetetlen lenne a közép-európai és balti államok nélkül. Ezek az országok 1990 óta jelentős, 30-50%-os csökkentést értek el a nehézipari termelés összeomlása miatt.

Financial Times:  Nem a könnyített eurócsatlakozásra

EU - 2009-11-26

Az euróövezet enyhített feltételek melletti kibővítése ellen foglalt állást Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa egy bécsi gazdasági konferencián.

Egy felgyorsított, a feltételek lazítását jelentő csatlakozás az euróövezethez nem szerepel a lehetőségek között - mondta a gazdasági válságból való kilábalásról szólva. A konvergencia-kritériumok fenntartható teljesítése a csatlakozni akaró és a már eurót használó országok érdeke is - fogalmazott beszédében a biztos.

Uniós forrásból fejleszti gépparkját  Magyarország legnagyobb csővezeték-építő vállalata

EU - 2009-11-19

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 488 millió forint támogatásban részesült a Kőolajvezetéképítő Zrt., amelynek segítségével közel 1 milliárd forint értékű beruházást valósíthat meg. A válság utáni időszakra történő felkészülés érdekében átcsoportosított uniós források révén a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében az eredetileg tervezettnél 111,1 milliárd forinttal több, összesen 874,5 milliárd forint jut a magyar munkahelyek 65–70 százalékát biztosító kis- és közepes vállalkozásoknak.

Andor Lászlót jelöli a miniszterelnök uniós biztosnak

EU - 2009-11-05

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli a miniszterelnök magyar uniós biztosnak. Bajnai Gordon a jelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte: azzal, hogy utolsó uniós tagországként Csehország elnöke is aláírta a Lisszaboni Szerződéshez szükséges ratifikációs okmányt, elhárult az utolsó akadály, "hogy Európa elinduljon előre.

Az NFÜ megkezdte a szerződéskötést a magyar-román Együttműködési Program nyertes pályázóival

EU - 2009-11-04

Aláírták az első támogatási szerződéseket a magyar-román együttműködési programban. Ezúttal közel 700 000 euró uniós támogatást ítéltek meg, amelyből a határmenti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére kerülhet sor.

Bajnai Gordon: a Lisszaboni Szerződéssel a magyarok jól járnak

EU - 2009-11-03

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke üdvözölte a cseh alkotmánybíróság mai döntését, melyben a Lisszaboni Szerződést a cseh alkotmánnyal összeegyeztethetőnek tartotta. Ezzel elhárult az akadály a szerződés életbe lépése elől. A döntést követően a cseh köztársasági elnök a napokban aláírhatja a cseh országgyűlés által már ratifikált szerződést, így a dokumentum várhatóan december 1-jén hatályba is léphet.

VASÚTI FEJLESZTÉSEK  

EU - 2009-11-01

Régi sín föl! Új sín le! Ezzel a 700 méter hosszú géplánccal indult a GYSEV vasúti rekonstrukciója a Szombathely-Szentgotthard vonalszakaszon. Az Európai Bizottság által néhány hónappal ezelőtt megítélt mintegy 41.3 milliárd forintos uniós támogatás lehetővé teszi a vonal teljes rekonstrukcióját. Ennek köszönhetően mind a személy, mind a teherszállítás korszerű, európai színvonalon működhet majd.

Az EU-n belül nem létezhet kettős mérce

EU - 2009-10-25

Cser-Palkovics András a kormányfő-helyettesének kijelentéseire reagálva, a Fidesz frakció nevében kijelentette: vezető szlovák politikusok nem először adják tanúbizonyságát annak, hogy fogalmuk sincs Európa, az Európai Unió mibenlétéről. A Fidesz Kárpát-medencei politikája keretében továbbra sem szlovák politikusok nyilatkozataira, hanem az európai megoldásokra figyel - fogalmazott Cser-Palkovics.

Új tehetségsegítő program indul uniós támogatással

EU - 2009-10-21
Magyarország eddigi legnagyobb szabású tehetségsegítő kezdeményezése indult el a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program elnevezésű kiemelt projekttel - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter október 20-án, Budapesten.

Magyarország kötelességszegési eljárást indít....

EU - 2009-10-13

Magyarország kötelességszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál Sólyom László köztársasági elnök 2009. augusztus 21-i, a Szlovák Köztársaság területére történő belépésének megtagadása miatt.

Sólyom László köztársasági elnök 2009. augusztus 21-én egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, azzal a céllal, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén.

Az Európai Unió a romák helyzetének javításáért

EU - 2009-10-10

A 2008. szeptember 16-án Brüsszelben tartott, romákkal kapcsolatos uniós csúcstalálkozón (EU Roma Summit) a bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy magas szintű rendezvényeket szervez a tagállamokban annak megvitatása céljából, hogyan lehetne a Strukturális Alapok forrásait a leghatékonyabban felhasználni a romák helyzetének javítására.