EU

Eredmények megjelenítése 1721-től 1740-ig 1939 találatból.

A Fidesz újratárgyalja a hitelprogramot

EU - 2010-04-16
Az új kormánynak mielőbb tárgyalásokat kell kezdenie a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a készenlétihitel-megállapodás módosításáról vagy egy új programról – jelentette ki Martonyi János a Reutersnek adott interjújában. A külügyminiszter-jelölt emlékeztetett, a megállapodás októberben jár le, és az új vagy módosított programnak a Fidesz gazdasági élénkítéssel kapcsolatos céljaira is tekintettel kell lennie.

Nincs pénz a makrorégiókra

EU - 2010-04-15
A határokon átívelő makrorégiók – akár a Duna mentén, akár a balti térségben vagy az Alpok környezetében – aligha kaphatnak saját forrást az Európai Uniótól. Johannes Hahn, az EU regionális biztosa egy makrorégiókról tartott brüsszeli konferencián ezzel a kijelentésével igyekezett lehűteni azokat a reményeket, amelyeken felbuzdulva a 2014-től induló új uniós költségvetési időszaktól már-már külön alap létrehozásában reménykednek egyes, több országon átívelő projektek résztvevői.

Szigorodik a pénzbehajtás az unióban

EU - 2010-04-09
Élénk vita folyik az Európai Parlament frakciói, illetve az Európai Bizottság (EB) között arról, miként módosítsák a késedelmes fizetésekre vonatkozó, 2000-ben hatályba lépett uniós irányelvet. Miközben Brüsszel csak az állami tulajdonú megrendelőket sújtaná pénzbüntetéssel, az EP-képviselők többsége a késve teljesítő magáncégek esetében is növelné a késedelmi kamatot.

Formálódik az uniós bankadó

EU - 2010-04-07

Akár 50 milliárd euró bevételt is hozhatna évente az EU-ban tervezett bankadó – számítja az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szakértői tegnap tették közzé az „innovatív finanszírozási módokra” vonatkozó munkaanyagukat, amelyet április 16–17-i ülésükön vitatnak meg a tagállamok pénzügyminiszterei.

Barroso új utakon

EU - 2010-04-01

A gazdasági válság és az azzal járó szociális következmények kezelését tartja legfontosabb feladatának az Európai Bizottság - derül ki az Európai Unió végrehajtó testületének Brüsszelben most közzétett munkatervéből. A bizottsági elgondolásokat a szocialisták nemes egyszerűséggel máris "munkahely megszüntető programnak" minősítették.

Belesimul a régiós trendbe Magyarország

EU - 2010-03-27

A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek több mindenben is megegyeznek a magyarországival, de vannak nálunk ismeretlen juttatási formák is. Ilyen az év meghatározott időszakában és értékhatárig adómentes ajándék a munkavállalók gyermekeinek; illetve egy egyszeri, meghatározott értékű, természetbeni juttatás. A munkavállalói juttatásoknak másutt is csak egy része adómentes.

Tudnunk kell,mit eszünk, mit iszunk

EU - 2010-03-26

Az Európai Parlament március 25.-i plenáris ülésén  elfogadták a Giancarlo Scottá olasz képviselő által készített jelentést, amely a képviselők állásfoglalását fogalmazta meg a mezőgazdasági termékek minőségpolitikájának jövőjével kapcsolatban. A dokumentum olyan fontos kérdésekben foglal állást, mint az élelmiszerek közös EU-minőségi logóval való ellátása, a termelés helyének, illetve a származási országnak kötelező feltűntetése, a földrajzi jelzések rendszerének tisztázása, valamint a bioélelmiszerek közösségi szintű jelölése, EU-s biologóval.

Európai szinten is tenni kell a romákért

EU - 2010-03-26

Elítéli a cigányellenesség több EU-tagállamban rendszeresen ismétlődő megnyilvánulásait az az európai parlamenti állásfoglalás, amelyet március 25-én fogadott el a képviselőtestület. Az április elején a spanyolországi Córdobában tartandó második európai roma csúcstalálkozóra készült dokumentumban a parlament ismét fölszólítja az Európai Bizottságot egy átfogó roma stratégia kidolgozására.

Uniós szinten közelítenék az egyetemeket és a vállalatokat

EU - 2010-03-23

Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága az egyetemek és a vállalkozások együttműködéséről szóló előterjesztést március 23-án. A jelentés felszólítja az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki a két szféra közötti mobilitás jogi kereteit, illetve hogy ismerje el a tanulás felsőoktatás és vállalatok összefogásában megvalósuló formáit. A dokumentum főelőadója Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke - írja a fidesz.hu.

Magyarország utolsó a kohéziós alap felhasználásában

EU - 2010-03-20

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága megkezdte a 2010. évi európai költségvetés végrehajtásának ellenőrzését. A 2010. március 17-én Surján László jelentéstevő elnökletével lezajlott első ülésen az európai parlamenti képviselők a kohéziós politika végrehajtásának állását tekintették át. Az összejövetelen az Európai Bizottságot a regionális politikáért felelős főigazgató képviselte, a foglalkoztatáspolitikai, valamint költségvetési főigazgatóságok témáért felelős igazgatóinak társaságában.

Klímavagyonunk finanszírozza a zöld fejlesztéseket!

EU - 2010-03-12
"Az alacsony kibocsátású, zöld technológiákra való átállást a szerényebb költségvetési lehetőségekkel bíró, új tagállamok esetében különösen nehéz lesz finanszírozni. Mi is elköteleztük magunkat az Európai Unió közös céljai mellett, de ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudjuk érdemi külső források bevonására lenne szükség.

Vita-csata: disputa vetélkedő a szegénységről és az oktatásról

EU - 2010-03-04
A versenyzők régiók szerint két alföldi városban, Debrecenben (április 9-11.) és Kecskeméten (április 16-18.) mérik majd össze érveik erősségét nyilvános viták keretében, „szegénység” és „oktatás” témakörben.

2020-ra tíz százalékkal kívánja emelni a diplomások számát az EU

EU - 2010-03-04
Jelenleg a 30-35 éves európaiak harminc százaléka rendelkezik egyetemi diplomával, mely arányt 2020-ra negyven százalékra kívánja emelni az Európai Bizottság. A március 3-án délelőtt ismertetett, az elkövetkezendő tízéves időszakra vonatkozó terveket taglaló program szerint a kutatás-fejlesztésre szánt összegeket is növelni kellene: a jelenlegi szint másfélszeresére.

Prága és Pozsony régiója a leggazdagabbak között

EU - 2010-02-19

Az Eurostat frissen ismertetett jelentése szerint 2007-ben a bulgáriai Severozapaden volt a legszegényebb régió az unióban, míg a leggazdagabb változatlanul Belső-London volt. A húsz legszegényebb régió között csak bolgár, román, lengyel és magyar régiókat találunk, a cseh és a szlovák főváros régiója ugyanakkor a húsz leggazdagabb között szerepel.

Knut Vollebaekkel tárgyalt a magyar miniszterelnök

EU - 2010-02-10

Bajnai Gordon: az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának kiemelt szerepe van abban, hogy visszaállítsa a szécsényi folyamatot, melyből a szlovák fél egyoldalúan kilépett. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kisebbségek jogai, az anyanyelvhasználat nem lehet a belpolitikai küzdelmek túsza Szlovákiában.

Mérlegen az EP-képviselők januári munkája

EU - 2010-02-09

Januárban a Duna Stratégia ügyében felül tudtak emelkedni európai parlamenti képviselőink a magyar politikában átjárhatatlannak hitt törésvonalakon a Policy Solutions havi EP-jelentése szerint. A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet havi elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő munkáját – felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, médiajelenlétét – vizsgálta.

A Barosso-Bizottság „az eltűnt idő nyomában”

EU - 2010-02-09

A Lisszaboni Szerződés ratifikálása miatt három hónapot csúszott az unió új végrehajtó szervének kinevezése. José Manuel Barroso első Bizottságának mandátuma 2009 októberében járt le hivatalosan. A Lisszaboni Szerződésben azonban a korábbinál eltérő szabályozás vonatkozott a testület összetételére, így az új biztosok kiválasztását csak azután kezdték meg, miután az új alapszerződés életbe lépett (2010. december 1.).

Az EP jóváhagyta az új Európai Bizottságot

EU - 2010-02-09

Az Európai Parlament mai ülésnapján (2010. február 9.) Strasbourgban 488 igen, 137 nem szavazat, és 72 tartózkodás mellett jóváhagyta a José Manuel Barroso vezette 27 tagú új Európai Bizottságot.

 Az új biztosi testületről az EP a leadott voksok egyszerű többségével szavazott. A Bizottságot hivatalosan az Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel.

Magyarország korlátozott  támogatást nyújthat egyes mezőgazdasági termelőknek  

EU - 2010-02-03
Az Európai Bizottság az állami támogatás szabályainak megfelelően olyan magyar támogatási programot engedélyezett, amely a jelenlegi gazdasági válság miatt nehézségekkel küzdő termelőket összesen mintegy 18,2 millió EUR (5000 millió HUF) összeghez juttatná. Az új program szerinti támogatás 2010. december 31-ig nyújtható, formája pedig közvetlen támogatás, kedvező kamatozású kölcsön, kamattámogatás és kezességvállalás lehet.

Könnyítené az EP a mikrohitelezést

EU - 2010-02-03

Az EP első olvasatban megszavazta a mikrohitelezésről szóló jogszabályt. A kisösszegű hitelekkel a mikrovállalkozások beindítását és fejlesztését támogatnák. A téma európai parlamenti jelentéstevője a szocialista Göncz Kinga.