EU

Eredmények megjelenítése 1701-től 1720-ig 1979 találatból.

Nincs alku GMO-ügyben

EU - 2010-09-28

Komoly fenntartásokkal fogadta több uniós tagállam is a génmódosított termények (GMO) engedélyeztetéséről szóló új európai bizottsági javaslatot. Brüsszel az EU jelentős részében tapasztalható GMO-ellenesség hatására olyan tervezettel állt elő júliusban, amelynek értelmében az egyes tagországok saját hatáskörben dönthetnék el, hogy engedélyezik-e egyes génmódosított növények köztermesztését saját területükön.

Magyarország nyerhet Brüsszelben nyugdíjügyben

EU - 2010-09-28

Az EU minden bizonnyal nem fogadja el a 9 ország által benyújtott javaslatot, mely a magánbefizetések elszámolását kívánta elérni. Arra nagyobb esély van, hogy kompromisszum szülessen, mely szerint a reformországokban nem alkalmaznak szankciókat, a maastrichti határ túllépése esetén - írja a Rzeczpospolita.

A Fidesz Brüsszelben is tisztogat

EU - 2010-09-24

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a brüsszeli állandó képviselet átalakítását kezdeményezte Martonyi János külügyminiszternél. A személyi változásokkal is járó lépést azzal indokolta, hogy Brüsszelben az új kormányzati szerkezetet jobban tükröző képviseletre van szükség, különösen a 2011 első fél évében esedékes magyar uniós elnökségi feladatok zökkenőmentes ellátása érdekében.

Több rugalmasságot vár az EP a Tanácstól a 2007-2013-as költségvetés végrehajtásánál

EU - 2010-09-23

Rugalmasabb költségvetési szabályokat szeretne az Európai Parlament, hogy az unió megfelelhessen a Lisszaboni Szerződésből eredő új kötelezettségeinek, illetve, hogy szükség esetén átcsoportosíthassa forrásait – foglalta össze Herczog Edit EP-képviselő írásbeli hozzászólásában a többéves pénzügyi keretről szóló parlamenti vitában.

Hatékony regionális támogatási rendszert az Unióban

EU - 2010-09-23

A kevésbé fejlett tagállamok és régiók hatékony felzárkóztatása érdekében emelte fel szavát az Európai Parlament tegnap késő esti strasbourgi plenáris ülésén Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz, Európai Néppárt). Deutsch Tamás felszólalásában szorgalmazta, hogy a GDP maradjon a regionális fejlesztési támogatások tagállami jogosultságának elsőszámú mérőeszköze.

Új pénzügyi felügyeleti rendszer az EU-ban

EU - 2010-09-22

Szerdai ülésén megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió pénzügyi felügyeleti rendszerét jelentősen átalakító szabályozást.

A parlament a szabályozás részeként létrehozta az Európai Rendszerkockázati Testületet (ESRB), mely testület 2011-től három másik páneurópai szervezettel együttműködve ellenőrzi az uniós bankszektort, biztosítási ágazatot és az értékpapír-piacokat.

Csődbe viheti a magyar cégeket az uniós szigor

EU - 2010-09-12

Sok magyar vegyipari vállalkozást fenyeget csőd amiatt, hogy az Európai Unió kötelezővé tette korábban a vegyi anyagok regisztrálását - írja a Vasárnapi Hírek.

Az uniós jogszabály szerint minden olyan vegyi anyagot, amelyből egy vállalkozás egy tonnánál többet gyárt évente, vagy nem uniós országból importál, be kell jegyeztetni az Európai Vegyianyag Ügynökségnél.

EU: Magyarország folytassa az IMF-tárgyalásokat

EU - 2010-09-08

Az Európai Unió pénzügyminiszterei tegnapi ülésükön arra bíztatták Magyarországot, hogy folytassa a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap.

Egy uniós tisztségviselő szerint az uniós pénzügyminiszterek úgy látják, folytatni kell a tárgyalásokat Magyarország hitelességének, és megbízhatóságának helyreállítása érdekében. Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Unió pénzügyi biztosának szóvivője úgy fogalmazott: a tagországok készek arra, hogy megkönnyítsék a párbeszédet azért, hogy folytatódhassanak a megbeszélések az IMF és Magyarország között - jelenti a Bloomberg.

EU-ultimátum: Vissza kell állítani Simor fizetését

EU - 2010-09-07

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a Simor András fizetéséről rendelkező új törvényt – írja az Index hírportál.

Amennyiben a már több uniós hatóság, így a főigazgatóság által is az uniós jogot sértőnek minősített törvény hatályban marad felkérik az Európai Bizottságot a jogsértési eljárás megindítására, mondta el Marco Buti főigazgató a hírportál forrásai szerint.

Pénzügyi felügyelet alakulhat az Európai Unióban

EU - 2010-09-04
Az Európai Unió tagállamai és az Európai Bizottság megegyeztek arról, hogy olyan ügynökségeket hoznak létre, amelyek a jövő évtől kezdve felügyelet gyakorolnak a bankok, a biztosítóintézetek és a pénzpiacok felett.  Az egyezményt még jóvá kell hagyniuk az európai pénzügyminisztereknek és az Európai Parlamentnek.

Szigorúbb lesz az uniós élelmiszerbiztonsági ellenőrzés

EU - 2010-09-03

Az Európai Bizottság a jövőben határozottabb ellenőrzést tervez egyes Marokkóból és Egyiptomból származó élelmiszerek esetében. A kiemelt ellenőrzések célja, hogy az Európai Unióban megelőzhetőek legyenek az elmúlt hónapokban Magyarországon is tapasztalt élelmiszer-botrányok - tájékoztatott Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja, aki júniusban írásbeli kérdésben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét a problémára, és a hasonló esetek megelőzésére alkalmas óvintézkedéseket szorgalmazott.

Földmoratórium: hosszabbítást szeretnénk

EU - 2010-09-02

A kormány elfogadta azt a részletes indoklást, amelynek alapján Magyarország kéri az Európai Uniótól, hogy a 2011. április 30-án lejáró földmoratóriumot további három évvel hosszabbítsák meg – jelentette be a szakminiszter. Fazekas Sándor kiemelte: legfontosabb érvünk, hogy a földárak a nyugat-európai átlag felét-harmadát teszik ki.

Egyhangúlag fogadták el a Herczog-jelentést

EU - 2010-09-02

Ellenszavazat nélkül ment át az Ipari, kutatási és energiaügyi bizottságon (ITRE) a Herczog Edit által jegyzett jelentés az EU 2011-es költségvetéséről. A szocialista képviselő által összeállított javaslatcsomag legfontosabb megállapítása, hogy nem áldozhatjuk fel a növekedést és a versenyképességet a költségvetési megszorítások érdekében.

Magánnyugdíj-pénztár az uniós elszámolási szabályok módosítása mellett

EU - 2010-08-28

Az OTP Magánnyugdíjpénztár szerint a nyugdíjreformmal kapcsolatos elszámolási szabályok felülvizsgálata eredményeképpen nemzetközileg összehasonlíthatóbbá válhatnak az államháztartási mérlegadatok - mondta Nagy Csaba, a piacvezető pénztár igazgatótanácsának elnöke.

"A kérést komolyan veszük" - megszólalt az EU nyugdíjügyben

EU - 2010-08-25
Az Európai Bizottság komolyan megfontolja kilenc uniós tagország kérését olyan engedmények tételére a pénzügyi stabilitási előírások területén, amelyek elismerik a nyugdíjrendszer megreformálására tett erőfeszítéseiket - közölte Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős uniós biztos kedden New Yorkban sajtókonferencián.

Jó növekedés az eurózónában

EU - 2010-08-13

Az eurózóna 16 tagállamában gyorsult a gazdasági növekedés a második negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala szerint. A második negyedévben három éve nem látott mértékben növekedett az euróövezet gazdasága, továbbra is Németország és Franciaország teljesítménye a legerősebb, de a fellendülés akadozik.

Az EU közvetlenül szedne adókat

EU - 2010-08-11

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa hamarosan bemutatja azokat a tervek, amelyek szerint az Európai Unió közvetlenül, a tagállamok közreműködése nélkül szedne adókat.

megosztani. Janusz Lewandowski a Financial Times Deutschlandnak elmondta: az EU adót vethetne ki például a légiforgalomra, vagy a széndioxid kibocsátásra, de más lehetőségek is szóba kerületnek.

Nem várta meg az EKB véleményét az Országgyűlés.

EU - 2010-08-09

„A nemzeti hatóságok különleges sürgősség esetében sem mentesülnek az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott konzultáció kötelezettsége, illetve az alól, hogy az EKB számára álláspontja kialakításához megfelelő időt biztosítsanak a 98/415/EK határozattal összhangban” – szögezi le az Európai Központi Bank közleménye, amely élesen bírálja a kormányt a vele való konzultáció kötelezettségének megszegése miatt.

Európa eddig legnagyobb összegű beruházása a kutatásba és az innovációba  

EU - 2010-08-04

6,4 milliárd euró az intelligens növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésére – Európa eddig legnagyobb összegű beruházása a kutatásba és az innovációba.Ez a rekordösszeg a tudományos szakterületek, közpolitikák és kereskedelmi ágak széles skáláját fedi le. A beruházástól a tudományos ismeretek bővülését, az európai versenyképesség javulását, és olyan társadalmi kihívások megoldását várják, mint az éghajlatváltozás, az energia- és az élelmiszer-ellátás biztonsága, egészség és a népesség elöregedése.

Irán ellen új szankciókat hagyott jóvá az EU

EU - 2010-07-27
Irán elleni új európai uniós szankciókat hagytak jóvá az unió külügyminiszterei. Az intézkedések elsősorban Irán kereskedelmi, bank- és energiaszektorát érintik. A legjelentősebbek azok a tilalmak, amelyek az iráni olaj-, illetve gáziparba való további beruházásokat akadályozzák.