EU

Eredmények megjelenítése 1701-től 1720-ig 2009 találatból.

 Kihívások előtt a magyarok

EU - 2010-11-18

„Kihívásokkal teli időben veszik át az elnökséget, mindig ezt mondjuk, de most tényleg igaz.” José Manuel Barroso , az Európai Bizottság ezekkel a szavakkal indította el Brüsszelben azt a nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen vontak mérleget az EU és Magyarország vezetőinek a tárgyalásairól.

A magyar elnökségre marad az Unió 2011. évi költségvetésének elfogadása

EU - 2010-11-16

Jelentősen megnövekedtek a jövő évi magyar soros elnökség feladatai. Tegnap éjfélig nem sikerült a Tanács és az Európai Parlament delegációinak egymással megállapodniuk a jövő évi uniós büdzsé sarokszámaiban.   Ezért az Európai Bizottságnak új költségvetési tervezetet kell benyújtania, s ennek szabályszerű átfutása okvetlenül áthúzódik a jövő évre.

Véget nem érő küzdelem

EU - 2010-11-14

Az emberi jogokért és az esélyegyenlőségért vívott küzdelem soha nem érhet véget: ébernek kell maradnunk, és továbbra is harcolnunk kell a hátrányos megkülönböztetés, a szegénység és a populista látszatintézkedések ellen - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a Szocialista Internacionálé Nőszervezetének tanácsülésén pénteken. A kétnapos párizsi rendezvény témája a gazdasági válság és a szegénység elleni küzdelem.

A Közös Agrárpolitika mostohagyermeke: az állattenyésztés

EU - 2010-11-12
Az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön az állattenyésztés uniós válságáról, és az ágazat megsegítéséről vitáztak Brüsszelben. A téma megtárgyalásának alapját az Európai Bizottság bejelentése adta, miszerint 2,8 millió tonna intervenciós gabonát tesznek hozzáférhetővé takarmányozási célokra.

Deutsch Tamás: Hatékonyabb ellenőrzést a hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében

EU - 2010-11-11

Az Európai Unió 2009-es költségvetéséről szóló éves jelentés bemutatásának mai plenáris vitájában Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz) kiemelte, hogy az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében a jövőben az uniós költségvetési kifizetésekkel kapcsolatos hibaarányt tagállamonként kell meghatározni.

Polgári kezdeményezés: egyszerűen célszerű

EU - 2010-11-10

 Olyan szabályokra van szükségünk, amelyek garantálják, hogy a polgári kezdeményezések lebonyolítása egyszerű és felhasználóbarát legyen – mondta dr. Gurmai Zita, szocialista európai parlamenti képviselő kedden, az EP alkotmányügyi szakbizottságában, a Gurmai Zita és a francia néppárti Alain Lamassoure által jegyzett jelentés bemutatásán.

Magyarország 2011-ben a 27 uniós tagállam álláspontját hangolja össze. A Közös Agrárpolitikáról szóló vita tovább folytatódik.

EU - 2010-11-04
Hazánkban tájékozódik az EP Mezőgazdasági Bizottsága.A héten az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának küldöttei az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagjaival és Czerván György vidékfejlesztési államtitkárral folytattak eszmecserét Budapesten.

Magyarország 2011-ben a 27 uniós tagállam álláspontját hangolja össze. A Közös Agrárpolitikáról szóló vita tovább folytatódik.

EU - 2010-11-04
Hazánkban tájékozódik az EP Mezőgazdasági Bizottsága.A héten az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának küldöttei az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagjaival és Czerván György vidékfejlesztési államtitkárral folytattak eszmecserét Budapesten.

Milliós bírságok a regisztrációt elmulasztókra

EU - 2010-11-03

Vészesen közeledik a határidő, ameddig a vállalkozók az általuk forgalmazott és használt anyagokat regisztrálhatják a hatóságoknál – áll Herczog Edit EP-képviselő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez eljuttatott levelében. Azok a vállalkozások, amelyek elfelejtenék teljesíteni regisztrációs kötelezettségüket akár milliós bírságra is számíthatnak.

Történelmi jelentőségű egyezmény a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására

EU - 2010-11-02

Az ENSZ Biológiai Sokféleségről szóló Egyezménye keretében rendezett kormányközi konferencián 192 ország történelmi jelentőségű megállapodást kötött a Földön élő fajok és élőhelyeik védelméről. Tabajdi Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a nagoya-i megállapodás kulcsfontosságú eleme a fejlődő országokban található genetikai forrásokhoz való szabályozott hozzáférés.

Sínen a magyar fejlesztések

EU - 2010-10-29

Felülvizsgálta az Európai Bizottság a TEN-T majdnem száz közlekedési nagyprojektjét

A terveknek megfelelően halad valamennyi Magyarország által kezelt, az uniós közlekedésfejlesztési tervek szempontjából kiemelkedő jelentőségű beruházás. Ezt állapította meg az Európai Bizottság, amely a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó TEN-T program keretei között uniós társfinanszírozásban részesülő 92 projekt félidős értékelését végezte el.

Uniós fellépést a méhészet megmentéséért

EU - 2010-10-28

A mezőgazdaság növénytermesztési és kertészeti ágazatának termelékenysége nagymértékben függ a méhek beporzó tevékenységétől. Az európai méhészet számára rendelkezésre álló nemzeti programok 2012-ben lejárnak. Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága tegnap állásfoglalást fogadott el.

Orbán Viktor az Európai Unió Érdekegyeztető Csúcstalálkozóján

EU - 2010-10-28

    Brüsszelben a mai napon rendezték az Európai Unió Érdekegyeztető Csúcstalálkozóját, amelyen az Európai Unió politikai vezetői, az európai szakszervezeti konföderációk és a nagy európai munkaadói szervezetek képviselői ültek tárgyaló asztalhoz. Az Európai Unió következő soros elnökének miniszterelnökeként Orbán Viktor elmondta, hogy számít az európai munkaadók és munkavállalók együttműködésére az elkövetkezendő fél év során.

Az élelmiszerpiacok szabályozása közérdek.

EU - 2010-10-27

 A Közös Agrárpolitika küszöbön álló reformja kapcsán az egyik legnagyobb kihívás az, hogy miként alakíthatóak a stabil élelmiszerárak úgy, hogy az mind a termelők, mind a fogyasztók számára előnyös legyen. Számos tanulmány rávilágított arra, hogy az élelmiszerláncban keletkező profit egyenlőtlenül oszlik el: az elmúlt időszakban tapasztalt áremelkedésből származó profitot elsősorban a kiskereskedők és a felvásárlók fölözték le, miközben a termelők haszna jelentős mértékben csökkent.

EU: A pénzügyi felügyelet válthassa le a bankvezéreket!

EU - 2010-10-22

Az Európai Bizottság közölte: tavasszal új jogszabályokat terjeszt elő, amelyek növelik a nemzeti pénzügyi felügyeletek hatáskörét.

A válság során számtalan bank sodródott csődközelbe, a kormányok pedig inkább mentőövet dobtak nekik, semmint hogy megkockáztassák a pénzintézetek felszámolását. Az Európai Bizottság az ilyen helyzetek elkerülése érdekében áll elő új jogszabálytervezetekkel, amelynek célja a nemzeti pénzügyi felügyeletek hatékonyságának növelése – írja a The Wall Street Journal.

Trichet elégedetlen a reformmal

EU - 2010-10-21

Az Európai Központi Bank elnöke elégedetlen az EU stabilitási paktumának tervezett reformjával, mert az szerinte nem tartalmaz kellően erős szankciókat a deficitcélok megsértése esetén. Jean-Claude Trichet , az Európai Központi Bank (EKB) elnöke nem volt hajlandó jóváhagyni az euróövezeti szankciók teljes csomagját, amelyről az uniós pénzügyminiszterek a minap döntöttek. Ez tűnik ki Trichet irodájának feljegyzéséből, amely a Financial Times birtokába került.

 Megengedhetetlen az etnikai profilalkotás

EU - 2010-10-20

Nem a szegények, hanem a szegénység ellen kell fölvenni a harcot - fogalmazott felszólalásában Göncz Kinga a faji és etnikai származással kapcsolatos adatbázisokról kedd este rendezett parlamenti vitában. A szocialista EP-képviselő megengedhetetlennek nevezte, hogy az etnikai profilalkotás bármely tagállamban része legyen a rendőrségi gyakorlatnak.

Csökkennek a fizetési határidők az EU-ban; Tabajdi: A kistermelőknek ennél több kell!

EU - 2010-10-20

A gazdasági válság kitörése óta még nagyobb terhek nehezednek a kis és középvállalkozásokra, tekintet nélkül azok profiljára, tevékenységére. A késedelmes fizetések, a határidőn túli tartozások, és a körbetartozások mind olyan tényezők, melyek aláássák a gazdasági, kereskedelmi morált. Az Európai Parlamentben tegnap olyan új uniós jogszabály elfogadásáról folytattak vitát, amelynek célkitűzése a gazdasági fegyelem visszaállítása, egy jó kereskedelmi gyakorlat megteremtése Európában.

Magyar szempontból is sikeres uniós költségvetési szavazás

EU - 2010-10-20

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén döntött az Európai Unió 2011. évi költségvetésének parlamenti olvasatáról. A szavazás során a képviselők nagy többséggel támogattak számos, Surján László által előterjesztett, fontos magyar érdekeket képviselő  módosító javaslatot. A kereszténydemokrata politikus strasbourgi felszólalásában hangsúlyozta:  az európai költségvetés eszköz a gazdasági válság kezelésére, nem pedig annak oka .

Indul az EU közös diplomáciai szolgálata - Siker Európának, csalódás az új tagállamoknak

EU - 2010-10-20

Mintegy egy éves intézményi vita után az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) pénzügyi és személyügyi feltételeinek jogi szabályait. Schöpflin György és Surján László európai parlamenti képviselők szerint az Európai Külügyi Szolgálat működésének megkezdése összeurópai érdek, azonban a földrajzi egyensúlyra vonatkozó jogszabályi kötelezettség hiánya csalódás az új tagállamok számára.