Közérdekű

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 415 találatból.

Hideg idő - A jövő héten kissé mérséklődik a hideg

Közérdekű - 2017-01-22

A következő napokban is többfelé ködös lesz az idő, ezeken a helyeken ónos szitálás is lehet. A hideg némileg mérséklődik, de hajnalonként továbbra is többfelé mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. Szél viszont nem várható, csak élénk lehet a légmozgás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A Brit-szigetektől Közép-Európán át a Balkán-félszigetig anticiklon húzódik.

Közérdekű - 2017-01-22

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Borult és derült időszakok és területek váltakoznak, több helyen ködre is számítani kell zúzmarával. Hétfőn tartósabb napsütés elsősorban a Dunántúl egy részén valószínű. Hószállingózás, gyenge ónos szitálás néhol előfordulhat. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkülhet meg a déli, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -13 fok között alakul, de a tartósan borult tájakon néhány fokkal enyhébb, a vastagabb hóval borított, tartósabban derült területeken pedig hidegebb idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire +2 és -3, a tartósan borult, ködös helyeken -4 és -8 fok között valószínű.

Időjárás-jelentés

Közérdekű - 2017-01-20

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Napnyugta után egyre többfelé párássá válik a levegő, főleg az Alföldön, az Északi-középhegység térségében és a délnyugati határ mentén kiterjedtebb köd képződik, amely szombaton napközben foltokban tartósan megmarad, az ország jelentős részén viszont még szombaton is több órára kisüt a nap. A ködös, felhős tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -14 fok között várható, de a derült, vastagabb hóval borított vidékeken -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a napos tájakon 0, a ködös területeken -10 fok körül alakul.

A legmelegebb év volt 2016 a feljegyzések kezdete óta

Közérdekű - 2017-01-18

- A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál, ezzel három egymást követő évben mértek globális átlaghőmérsékleti rekordot - közölte szerdán az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A kutatók a rekordhőmérsékletet a globális felmelegedéssel és az El Nino jelenséggel magyarázták.

Időjárási helyzet:-15 fok is lehet

Közérdekű - 2017-01-16

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Dél felől tovább növekszik a fátyolfelhőzet, amely kedd reggelig fokozatosan meg is vastagszik. Délen, délnyugaton több helyen hószállingózás, kisebb havazás várható. Kedden eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd észak, északkelet felől szakadozik a felhőzet, de délnyugaton estig borult marad az ég. Délnyugaton, délen szórványosan kisebb havazás továbbra is lehet.

Az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik, kedden északkeleten, illetve délnyugaton néhol hófúvás előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -11 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden +1 és -4 fok között alakul.

Hideg idő - Sűrű köd és extrém hideg miatti figyelmeztetések

Közérdekű - 2017-01-15

Kilenc megyére a tartós, sűrű köd, öt megyére és a fővárosra az extrém hideg veszélye miatt adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.

Főként az Északi-középhegység térségében, illetve annak vastag hóval borított előterében (elsősorban Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megye keleti, illetve északi részén és esetleg Borsod megye egyes részein) a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alatt valószínű. Emiatt vasárnapra és hétfőre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, valamint Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ország nagyobb részén mínusz 12 és mínusz 7 fok között várható, de a vastag hóval borított tájakon mínusz 17 és mínusz 12 fok közé is hűlhet a levegő, sőt az Északi-középhegység völgyeiben akár mínusz 20 fok is lehet.

Hideg idő - Közútkezelő: ne induljanak útnak az ónos esőben!

Közérdekű - 2017-01-13

A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, ne induljanak útnak az ónos esőben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint péntek reggel Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor területéről jelentettek ónos esőt. A síkosságmentesítés ilyen időjárásnál kevésbé hatásos, mivel a kiszórt anyag csak akkor hat, amikor megszűnik a csapadék.

Emlékeztettek, arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki ónos esőre Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Pest megye egyes járásaira.

Mint írták, a Dunántúl keleti felén, illetve a középső országrészben intenzív csapadék tapasztalható. Északon erősen havazik, a főváros környezetében és a Duna-Tisza köze további területein eső, havas eső, ónos eső a jellemző. Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor térségében ónos eső esik. Az Északi-középhegység környezetében mindenhol havazik. A Nyírségben szállingózik a hó.

LMP: módosításokkal támogatható a büntető eljárásjogi tervezet

Közérdekű - 2017-01-10

- Alapjaiban támogathatónak és szükségesnek tartja az LMP az igazságügyi tárca új büntető eljárásjogi kódextervezetét, az ellenzéki párt ugyanakkor változtatásokat is szükségesnek tart azon, a többi között az ügyészség szerepét érintően.

Erről Csarnó Ákos, az LMP közigazgatási szakszóvivője számolt be sajtótájékoztatón kedden, a tervezetről tartott ötpárti egyeztetést követően.

Hideg idő - Másodfokú figyelmeztetések a hideg vagy a hófúvás miatt

Közérdekű - 2017-01-09

Továbbra is másodfokú (narancs) a figyelmeztetés Nógrád megyében az extrém hideg, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a hófúvás veszélye miatt. Hétfőn napközben mindenütt mínusz 10 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Több járásban másodfokú a riasztás: az érintett területeken a következő órákban is készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint szintén a hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél veszélye miatt is Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyére.

A meteorológiai szolgálat azt írta: keleten, kiemelten Borsod-Abaúj-Zemplén keleti felén, Szabolcs-Szatmár-Beregben, illetve elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein az erős vagy viharos szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben hordhatja a havat a déli, kora délutáni órákig.

Hideg idő - Visszavonták a narancs riasztásokat és figyelmeztetéseket

Közérdekű - 2017-01-09

Mérsékelték, illetve visszavonták az extrém hideg, illetve a hófúvás veszélye miatt kiadott narancs, vagyis másodfokú riasztásokat, figyelmeztetéseket hétfőn kora délután.Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a Dunántúlon tovább erősödő, helyenként viharos szél a Dunántúl nyugati megyéiben, a hóval borított tájakon jellemzően alacsony, de északnyugaton kis területen (elsősorban Sopron tágabb térségében) magasabb hótorlaszokat is építhet.

Hófúvás miatt már csak Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, az extrém hideg miatt pedig a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Nébih: afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a Kárpátalján

Közérdekű - 2017-01-05

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki Magyarország határához közel, a kárpátaljai Nagyszőlősön - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)csütörtökön.

A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, mivel nem gyógyítható. Magyarországon eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nébih felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Figyelmeztet az OTP Bank, csalók élnek vissza a nevével

Közérdekű - 2017-01-02

Újabb visszaélési forma van terjedőben az interneten, az OTP Bank nevével visszaélve, a bank 67. születésnapjára hivatkozva csalók nyereményjátékot hirdettek - közölte honlapján a pénzintézet.

A tájékoztatás szerint egyszerű kérdésekre kell választ adniuk az esetlegesen hiszékeny internetezőknek. A csalók célja: a bizalmas adatok megszerzése, az adathalászat.

A gyanútlan internetező ugyanis olyan "szolgáltatásra" is regisztrálhat a játék során, amelynek magas sms-díját havonta fizetheti.

Kisebb lehűlés várható a szilveszteri hétvégén

Közérdekű - 2016-12-29

A szilveszteri hétvégén néhol előfordulhat ónos szitálás, hószállingózás, de többnyire borús, száraz idő várható. Hajnalban mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, s többfelé napközben is maradnak a mínuszok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésből.

Pénteken gyengén felhős, napos és borult, párás, tartósan ködös területek egyaránt lehetnek. Néhol előfordulhat ónos szitálás, hószállingózás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 11 és mínusz 5 fok között alakul, a fagyzugos helyeken azonban mínusz 13 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet a gyengén felhős, napos területeken 0 és plusz 4 fok között, a tartósan borult, párás, ködös tájakon mínusz 4 és 0 fok között lesz.

Marad a borult, párás idő

Közérdekű - 2016-12-21

A Kőszegi-hegység, a Börzsöny, a Mátra és a Bükk 800-850 m fölötti csúcsai ugyan kiemelkednek a felhőtakaróból, az ország túlnyomó részén azonban marad a borult, párás idő több helyen zúzmarával. Ónos szitálás, hószállingózás, szemcsés hó bárhol előfordulhat. Többnyire gyenge marad a légmozgás.

A hőmérséklet éjszaka és csütörtök napközben is -3, -4 fok körül alakul.

Időjárás-jelentés

Közérdekű - 2016-12-04

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Hétfőn szakadozott felhősáv vonul nyugatról kelet felé, de többórás napsütésre szinte mindenütt számíthatunk. Csapadék nem lesz. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de hétfőn a Dunántúl északi felén a déli szelet élénk széllökések is kísérhetik. Éjszaka az Alföldön akár nagyobb területen, másutt pedig foltokban zúzmarás köd is képződhet, de ezek hétfő délelőtt gyorsan feloszlanak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között valószínű, de az északi völgyekben és az Alföld homokos felszínű mélyebb részein ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 2 és 6 fok között valószínű.

Viharos szélre, hóra és hidegre is készülni kell az első decemberi hétvégén

Közérdekű - 2016-12-01

Erős, több helyen viharos széllel kezdődik az első decemberi hétvége. Eleinte hózápor is várható, aztán száraz és napsütéses lesz az időjárás. A szél mérséklődik, de többfelé a leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli, míg napközben is csak plusz 1 fok körüli értékek várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: kezdetben a Dunántúl északi, északkeleti részén főként a magasabban fekvő területeken, majd helyenként az Északi-középhegység nyugati részén viharossá fokozódik a szél. Péntekre virradó éjszaka tovább erősödik a légmozgás, így pénteken napközben az Észak-Dunántúlon a legerősebb lökések síkvidéken is meghaladhatják a 90-95 kilométer/órát.

Kötelező biztosítás: december 1-jéig be kell érkeznie a felmondásnak a biztosítóhoz

Közérdekű - 2016-11-29

Már csak két napjuk maradt szerződésük felmondására azoknak az autósoknak, akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb) január 1-jei évfordulós, és úgy döntenek, hogy az idei kampányban biztosítót szeretnének váltani - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Azon járműtulajdonosok felmondásának legkésőbb december 1-jén, csütörtök éjfélig meg kell érkeznie jelenlegi biztosítójukhoz, akik kgfb-szerződésüket jövő évtől egy másik biztosítóhoz szeretnék átvinni.

Időjárás-jelentés

Közérdekű - 2016-11-27

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, reggelre az ország túlnyomó részén kiderül az ég. Már csak néhol várható záporos csapadék, halmazállapota kezdetben folyékony, majd éjszakától egyre inkább vegyes vagy szilárd lesz. Hétfőn a sok napsütés mellett gomolyfelhők növekednek, amelyekből főleg Kelet-Magyarországon és északnyugaton alakulhat ki futó hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2 fok között, északkeleten a szélvédett helyeken -3 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3 és 7 fok között várható.

Időjárás-előrejelzés

Közérdekű - 2016-11-18

Északnyugat-Európa fölött egy hatalmas ciklon örvénylik, amely meghatározza szárazföldünk nagy részének időjárását. A ciklon területén általában erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, az északkeleti tájakon pedig havazik. Ugyanakkor kontinensünk keleti és déli vidékének időjárását anticiklon alakítja

Ombudsman: sürgető feladat a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzése

Közérdekű - 2016-11-18

Az alapvető jogok biztosa szerint továbbra is a gyermekvédelem legsürgetőbb feladatai között van a gyermekek szexuális zaklatásának, bántalmazásának és kizsákmányolásának hatékonyabb megelőzése, a védelem fokozása, az áldozatok segítése - közölte az ombudsman hivatala pénteken.