Közérdekű

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 401 találatból.

Csapadékosabb idő várható a héten

Közérdekű - 2017-02-05

A következő napokban többször várható csapadék, eső, gyenge ónos eső, gyenge havazás is. Emellett kisebb lehűlésre is lehet számítani, a leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körül alakulhatnak a minimumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

.Kedden is sokfelé várható csapadék. A Nyugat-Dunántúlon reggelre, az Északi-középhegységben napközben is havazás váltja fel az esőt. Nyugat-Magyarországon és északkeleten többfelé megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a maximumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

Szerdán elszórtan valószínű hószállingózás, kisebb havazás. A Nyugat-Dunántúlon megerősödhet a szél, de ott hosszabb időre is kisüthet a nap. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között, napközben mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet.

Európa vizes élőhelyeinek kétharmada eltűnt

Közérdekű - 2017-02-02

Az emberi tevékenység miatt Európában a vizes élőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult a WWF adatai szerint. Magyarország is elvesztette vizes élőhelyeinek döntő többségét.

Vizesélőhelyeink hiánya nagyban megnöveli a társadalom sérülékenységét a szélsőséges természeti hatásokkal szemben - olvasható a WWF Magyarországnak a február másodikai Vizes élőhelyek világnapja alkalmából kiadott közleményében.

Freedom House: jelenleg a populisták és az autokraták jelentik a legnagyobb veszélyt a demokráciára

Közérdekű - 2017-02-01

A washingtoni székhelyű Freedom House nonprofit szervezet szerdán kiadott éves jelentésében a populistákat és az autokratákat nevezte meg a demokráciát 2017-ben fenyegető legnagyobb veszélyként.

2016-ban a populista és a nacionalista politikai erők meglepő előretörésének lehettünk tanúi a demokratikus országokban, miközben a tekintélyelvű hatalmak merészebbekké váltak, és a világ tétlenül nézte, ahogy két kontinens háborús övezeteiben dúl az erőszak - írta jelentésében a szervezet. A Freedom House attól tart: ezek a fejlemények azt jelzik, hogy új nemzetközi rend van készülőben, amely a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság helyett az egyéni vezetőkön és a kizárólag a saját érdekeiket szem előtt tartó nemzetállamokon fog alapulni.

Ónos eső - Magyar Közút: csak a zúzalék segít

Közérdekű - 2017-01-31

Ebben az időben a sózás már nem segít járhatóvá tenni az ónos eső miatt jeges utakat - mondta Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési igazgatója kedd este az M1 aktuális csatornán. Az igazgató szerint ilyenkor az ónos eső miatt lefagyott utakra zúzalékot szórnak le, hogy a jégpáncél érdes, így járható legyen.

Jelenleg a Tiszától nyugatra változó összetételű csapadék esik, míg a Balatontól északra a hó, délen inkább az ónos eső jelent problémát.

Ónos eső - Több megyében és a fővárosban harmadfokú figyelmeztetés

Közérdekű - 2017-01-31

Több megyében és Budapesten is harmadfokúra emelték az ónos eső veszélye miatti figyelmeztetést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében kiemelte: jelentős mennyiségű ónos eső, északon havazás várható.

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyére a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést adták ki.

Szintén az ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyére. Elsőfokú a figyelmeztetés Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyében

EEA: Európában egyre súlyosabban fenyegeti az ökoszisztémákat, az emberi egészséget és a gazdaságot az éghajlatváltozás

Közérdekű - 2017-01-25

Emelkedő tengerszinttel és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel, köztük egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal, áradásokkal, szárazságokkal és viharokkal kell szembenézniük az éghajlatváltozás miatt az európai térségeknek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerdán kiadott jelentése szerint, amely az éghajlatváltozás Európára gyakorolt hatásainak legfrissebb trendjeit és előrejelzéseit vizsgálta és a hatások mérsékléséhez szükséges stratégiákat, intézkedéseket tekintette át.

A Klímaváltozás, hatások és kiszolgáltatottság Európában 2016-ban című jelentés emlékeztet arra, hogy egymás után dőlnek meg a globális és európai hőmérsékleti és tengerszintrekordok, az Északi-sarkvidéken egyre vékonyodik a tengeri jégtakaró.

Hideg idő - A jövő héten kissé mérséklődik a hideg

Közérdekű - 2017-01-22

A következő napokban is többfelé ködös lesz az idő, ezeken a helyeken ónos szitálás is lehet. A hideg némileg mérséklődik, de hajnalonként továbbra is többfelé mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. Szél viszont nem várható, csak élénk lehet a légmozgás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A Brit-szigetektől Közép-Európán át a Balkán-félszigetig anticiklon húzódik.

Közérdekű - 2017-01-22

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Borult és derült időszakok és területek váltakoznak, több helyen ködre is számítani kell zúzmarával. Hétfőn tartósabb napsütés elsősorban a Dunántúl egy részén valószínű. Hószállingózás, gyenge ónos szitálás néhol előfordulhat. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkülhet meg a déli, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -13 fok között alakul, de a tartósan borult tájakon néhány fokkal enyhébb, a vastagabb hóval borított, tartósabban derült területeken pedig hidegebb idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire +2 és -3, a tartósan borult, ködös helyeken -4 és -8 fok között valószínű.

Időjárás-jelentés

Közérdekű - 2017-01-20

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Napnyugta után egyre többfelé párássá válik a levegő, főleg az Alföldön, az Északi-középhegység térségében és a délnyugati határ mentén kiterjedtebb köd képződik, amely szombaton napközben foltokban tartósan megmarad, az ország jelentős részén viszont még szombaton is több órára kisüt a nap. A ködös, felhős tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -14 fok között várható, de a derült, vastagabb hóval borított vidékeken -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a napos tájakon 0, a ködös területeken -10 fok körül alakul.

A legmelegebb év volt 2016 a feljegyzések kezdete óta

Közérdekű - 2017-01-18

- A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál, ezzel három egymást követő évben mértek globális átlaghőmérsékleti rekordot - közölte szerdán az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A kutatók a rekordhőmérsékletet a globális felmelegedéssel és az El Nino jelenséggel magyarázták.

Időjárási helyzet:-15 fok is lehet

Közérdekű - 2017-01-16

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Dél felől tovább növekszik a fátyolfelhőzet, amely kedd reggelig fokozatosan meg is vastagszik. Délen, délnyugaton több helyen hószállingózás, kisebb havazás várható. Kedden eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd észak, északkelet felől szakadozik a felhőzet, de délnyugaton estig borult marad az ég. Délnyugaton, délen szórványosan kisebb havazás továbbra is lehet.

Az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik, kedden északkeleten, illetve délnyugaton néhol hófúvás előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -11 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden +1 és -4 fok között alakul.

Hideg idő - Sűrű köd és extrém hideg miatti figyelmeztetések

Közérdekű - 2017-01-15

Kilenc megyére a tartós, sűrű köd, öt megyére és a fővárosra az extrém hideg veszélye miatt adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.

Főként az Északi-középhegység térségében, illetve annak vastag hóval borított előterében (elsősorban Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megye keleti, illetve északi részén és esetleg Borsod megye egyes részein) a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alatt valószínű. Emiatt vasárnapra és hétfőre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, valamint Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyére.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ország nagyobb részén mínusz 12 és mínusz 7 fok között várható, de a vastag hóval borított tájakon mínusz 17 és mínusz 12 fok közé is hűlhet a levegő, sőt az Északi-középhegység völgyeiben akár mínusz 20 fok is lehet.

Hideg idő - Közútkezelő: ne induljanak útnak az ónos esőben!

Közérdekű - 2017-01-13

A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, ne induljanak útnak az ónos esőben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint péntek reggel Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor területéről jelentettek ónos esőt. A síkosságmentesítés ilyen időjárásnál kevésbé hatásos, mivel a kiszórt anyag csak akkor hat, amikor megszűnik a csapadék.

Emlékeztettek, arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki ónos esőre Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Pest megye egyes járásaira.

Mint írták, a Dunántúl keleti felén, illetve a középső országrészben intenzív csapadék tapasztalható. Északon erősen havazik, a főváros környezetében és a Duna-Tisza köze további területein eső, havas eső, ónos eső a jellemző. Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor térségében ónos eső esik. Az Északi-középhegység környezetében mindenhol havazik. A Nyírségben szállingózik a hó.

LMP: módosításokkal támogatható a büntető eljárásjogi tervezet

Közérdekű - 2017-01-10

- Alapjaiban támogathatónak és szükségesnek tartja az LMP az igazságügyi tárca új büntető eljárásjogi kódextervezetét, az ellenzéki párt ugyanakkor változtatásokat is szükségesnek tart azon, a többi között az ügyészség szerepét érintően.

Erről Csarnó Ákos, az LMP közigazgatási szakszóvivője számolt be sajtótájékoztatón kedden, a tervezetről tartott ötpárti egyeztetést követően.

Hideg idő - Másodfokú figyelmeztetések a hideg vagy a hófúvás miatt

Közérdekű - 2017-01-09

Továbbra is másodfokú (narancs) a figyelmeztetés Nógrád megyében az extrém hideg, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a hófúvás veszélye miatt. Hétfőn napközben mindenütt mínusz 10 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Több járásban másodfokú a riasztás: az érintett területeken a következő órákban is készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint szintén a hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél veszélye miatt is Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyére.

A meteorológiai szolgálat azt írta: keleten, kiemelten Borsod-Abaúj-Zemplén keleti felén, Szabolcs-Szatmár-Beregben, illetve elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein az erős vagy viharos szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben hordhatja a havat a déli, kora délutáni órákig.

Hideg idő - Visszavonták a narancs riasztásokat és figyelmeztetéseket

Közérdekű - 2017-01-09

Mérsékelték, illetve visszavonták az extrém hideg, illetve a hófúvás veszélye miatt kiadott narancs, vagyis másodfokú riasztásokat, figyelmeztetéseket hétfőn kora délután.Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a Dunántúlon tovább erősödő, helyenként viharos szél a Dunántúl nyugati megyéiben, a hóval borított tájakon jellemzően alacsony, de északnyugaton kis területen (elsősorban Sopron tágabb térségében) magasabb hótorlaszokat is építhet.

Hófúvás miatt már csak Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, az extrém hideg miatt pedig a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Nébih: afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a Kárpátalján

Közérdekű - 2017-01-05

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki Magyarország határához közel, a kárpátaljai Nagyszőlősön - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)csütörtökön.

A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, mivel nem gyógyítható. Magyarországon eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nébih felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Figyelmeztet az OTP Bank, csalók élnek vissza a nevével

Közérdekű - 2017-01-02

Újabb visszaélési forma van terjedőben az interneten, az OTP Bank nevével visszaélve, a bank 67. születésnapjára hivatkozva csalók nyereményjátékot hirdettek - közölte honlapján a pénzintézet.

A tájékoztatás szerint egyszerű kérdésekre kell választ adniuk az esetlegesen hiszékeny internetezőknek. A csalók célja: a bizalmas adatok megszerzése, az adathalászat.

A gyanútlan internetező ugyanis olyan "szolgáltatásra" is regisztrálhat a játék során, amelynek magas sms-díját havonta fizetheti.

Kisebb lehűlés várható a szilveszteri hétvégén

Közérdekű - 2016-12-29

A szilveszteri hétvégén néhol előfordulhat ónos szitálás, hószállingózás, de többnyire borús, száraz idő várható. Hajnalban mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, s többfelé napközben is maradnak a mínuszok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésből.

Pénteken gyengén felhős, napos és borult, párás, tartósan ködös területek egyaránt lehetnek. Néhol előfordulhat ónos szitálás, hószállingózás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 11 és mínusz 5 fok között alakul, a fagyzugos helyeken azonban mínusz 13 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet a gyengén felhős, napos területeken 0 és plusz 4 fok között, a tartósan borult, párás, ködös tájakon mínusz 4 és 0 fok között lesz.

Marad a borult, párás idő

Közérdekű - 2016-12-21

A Kőszegi-hegység, a Börzsöny, a Mátra és a Bükk 800-850 m fölötti csúcsai ugyan kiemelkednek a felhőtakaróból, az ország túlnyomó részén azonban marad a borult, párás idő több helyen zúzmarával. Ónos szitálás, hószállingózás, szemcsés hó bárhol előfordulhat. Többnyire gyenge marad a légmozgás.

A hőmérséklet éjszaka és csütörtök napközben is -3, -4 fok körül alakul.