Kultúra

Eredmények megjelenítése 1201-től 1220-ig 1370 találatból.

Kitüntetések a Magyar Kultúra Napján

Kultúra - 2007-01-23

Dr. Hiller István miniszter és dr. Schneider Márta szakállamtitkár a Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai Vitéz Mihály Közösségi-díjat adományozott a hosszabb ideje kimagasló művészeti munkát végző - amatőr együtteseknek, művészeti alkotó közösségeknek:

Díjátadások a magyar kultúra napján

Kultúra - 2007-01-23

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata  komolyzenei és színházi műsorral ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Kölcsey Központ Báltermében. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Halász János alpolgármester, országgyűlési képviselő. Felléptek a Csokonai Színház művészei, a Flautando Kvartett, valamint a Főnix Rézfúvós Együttes.

Amatőr kórusok gálaestje

Kultúra - 2007-01-22

A debreceni amatőr kórusok gálaestjét a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án 17 órától tartják a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében.

Új lehetőségek a kultúrában

Kultúra - 2007-01-16

A kultúra fejlesztésének akciótervei készülnek jelenleg a kulturális minisztériumban, de a különböző szakmai szervezeteknek is lehetőségük van február végéig konkrét kiírások, célok megfogalmazására, miután a kormány tavaly év végén elfogadta a fejlesztések anyagi hátterét biztosító operatív programok tartalmát – mondta Halmai Gáborné, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten.

A fafaragó szakkör bemutatkozása

Kultúra - 2007-01-12

Debrecenben, a Tímárház fafaragó szakkörének  bemutatkozó kiállítása január 12-én 15 órától nyílik. a Tímárház Kisgalériájában. Az alkotások március 16-ig hétköznapokon 10-től 17 óráig, szombatonként 10-től 14 óráig tekinthetők meg.

Bényi Árpád festőművész (1931-2006)

Kultúra - 2007-01-10

Kihunyt egy máglya Debrecenben 2006. december 24-én este. Mikor az emberiség a remény születését ünnepli, hirtelen szívhalállal eltávozott közülünk Bényi Árpád festőművész, a magyar képzőművészet kiemelkedő személyisége.

Emlékezés Nagy Gáspárra

Kultúra - 2007-01-07

 Ha az eget oszlopok tartanák, attól kellene tartanunk, előbb-utóbb ránk rogyik minden. Most temettük Sütő Andrást, s következik egy másik nagy oszlop, a reménység oszlopa. Seregét begyűjti az Úr, a tisztákat, az igazakat. Nem életkortól függ a bebocsáttatás, mégis összerezdülünk: ötvenhét évesen, egy már most hatalmas életmű végtelenbe nyúló arányaival mi minden teremtődhetett volna még.

Elhunyt Bényi Árpád  

Kultúra - 2006-12-27

Elhunyt Bényi Árpád festőművész, Debrecen város díszpolgára. A 75 éves művészt december 24-én érte a halál. A kétszeres Csokonai-díjas, Medgyessy Ferenc-, Holló László- és Debrecen Kultúrájáért-díjas festőművészt, aki munkájáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést is, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

KÖLCSEY FERENC ÖSZTÖNDÍJ

Kultúra - 2006-12-22

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet amatőr és hivatásos művészek, művészeti együttesek alkotói tevékenységének támogatására. Az  ösztöndíj célja: Debrecenről szóló, a város kulturális értékeihez kötődő, azokat gazdagító alkotás létrejöttének ösztönzése, amely lehetőséget teremt alkotó művészek, csoportok számára, hogy kifejezzék kötődésüket városunkhoz.

Remekművek és ritkaságok 150 év festészetéből a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra - 2006-12-19

  Közösen rendezett kiállítást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) és a Magyar Nemzeti Múzeum. A Múzeum - Körút című válogatás az elmúlt 150 év magyar festészetének ritkán látott alkotásait és legkülönlegesebb darabjait mutatja be.

Kieselbach rekordja

Kultúra - 2006-12-18

A Kieselbach Galéria téli aukciója rekordot döntött. A 46. tételként, az eddigi legmagasabb kikiáltási árról, 85 millió forintról induló festmény, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmespár találkozása című alkotása minden eddigi magyar aukciós rekordot megdöntött.

Schiff Andrást és Fischer Ivánt Grammy-díjra jelölték

Kultúra - 2006-12-08

Schiff András és Fischer Iván is a 49. Grammy-díj jelöltjei között van. Mary J. Blige nyolc, a Red Hot Chili Peppers együttes hat kategóriában verseng - jelentették be a hollywoodi Fonda Theatre-ban közép-európai idő szerint csütörtökön este.

Több múzeum a Kulturális Minisztériumhoz kerülne januártól

Kultúra - 2006-12-08

Több múzeum fenntartását is az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) veszi át a tervek szerint január 1-jétől, így a tárcához kerülne a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Közlekedési Múzeum és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Stasi-tisztről szóló film nyerte az Európa Filmdíjat

Kultúra - 2006-12-03

A 19. Európa Filmdíj-átadáson a legjobb film díjával a Das leben der anderen című, a kommunista Kelet-Németországban játszódó alkotást tüntették ki. Pedro Almodóvar Volvere öt díjat kapott, mi pedig a legjobb rövidfilm díjának örülhetünk, melyet Kenyeres Bálint vitt haza Before Dawn című munkájáért.

A kulturális miniszter megnyitotta a Van Gogh-kiállítást

Kultúra - 2006-12-02

Hiller István oktatási és kulturális miniszter ünnepélyes keretek között megnyitotta a Van Gogh Budapesten című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. A miniszter Európa legnagyobb múzeumainak igazgatói, nagykövetek, diplomaták, politikusok előtt mondott köszöntőjében a "legek" kulturális eseményének nevezte a Vincent van Gogh alkotásait bemutató kiállítást.

Megnyílt az Anifest animációs filmfesztivál az Urániában

Kultúra - 2006-12-01

A kamera által homályosan című film vetítésével nyílt meg az Anifest4 elnevezésű nemzetközi animációs versenyfesztivál csütörtökön este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Elhunyt Határ Győző

Kultúra - 2006-11-28

Elhunyt Határ Győző Kossuth-díjas magyar író, aki az 1956-os forradalom leverése után telepedett le Londonban. Határ Győzőt életének 93. évében, a londoni St. George′s kórházban érte a halál hétfő délután - közölte az MTI-vel  Abelovszky György londoni magyar főkonzul.

Idén is ünnepi gálakoncerttel zárult az operafesztivál Miskolcon

Kultúra - 2006-11-26

Idén is ünnepi gálakoncerttel ért véget a "Bartók+..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál éves programsorozata. A különleges hangversenynek a miskolci Művészetek Háza adott otthont.Ebben az évben "Bartók + Verismo" néven hirdették meg a fesztivált. A verismo az olasz vero - igaz - szóból kapta nevét.

Umberto Eco lesz a vendége a budapesti könyvfesztiválnak

Kultúra - 2006-11-24

A kortárs világirodalom egyik legjelentősebb írója, Umberto Eco lesz a díszvendége a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, míg az országok közül ezúttal Kanada mutatkozik be a jövő áprilisi eseményen - mondta az MTI-nek Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke pénteken.

Elhunyt Philippe Noiret

Kultúra - 2006-11-24

Ötven évnyi színészi pályafutás után csütörtökön, hosszas betegség után 76 éves korában elhunyt Philippe Noiret francia színész.